Naik choo-choo Train di Bukit Malawati, Kuala Selangor

 .
.
wokey... jom sambung balik cite jalan² Kuala Selangor

lepas kenyang perut suka hati makan mee udang banjir, kami meneruskan misi memanjat Bukit Malawati.. selalu denga orang dok cite pasal lotong @ monyet kat atas bukit tu yang over ramah, so nak jugak aku merasa keramahannya.. huhuhu...

dah sampai kat pintu gerbang Bukit Malawati


 jom belajar sejarah dulu~



aku beli tiket trem untuk 2 tempat.
Bukit Malawati & Taman Ikan Air Tawar
Harga : RM5.00 dewasa.
kalau naik Bukit Malawati jerk RM3 sajok.


choo-choo.....

aku tak sure pulak perjalanan trem ni start dari pukul berapa ke pukul berapa.. huhuuh.. aku naik tu dalam kui 4 lebih kot... tapi jangan risau, trem ni sentiasa ada.. jangan risau kena tinggal ke hape kat atas bukit tu.. huhuhu.. kalau tak silap aku, weekend/public-school holiday je naik trem kot! hari biasa leh bawak kete naik atas tu.. eh, ye ke??


anak-beranak eksaited naik trem!


apak die pon same.... oh, haini ayah hadif outstesen la pulak sampai jumaat.... huwaaaaa :(

ni aku tepek info apa yang menarik kat atas Bukit Malawati tu. 
Di atas Bukit Melawati terdapat :
* Kediaman Pegawai Daerah Kuala Selangor
* Rumah api

* Kubu pertahanan

* Beberapa buah meriam lama

* Menara tinjau

* Kereta api mengelilingi Bukit Melawati

* Makam Sultan dan kerabat diraja

* Batu pancung

* Perigi

* Ratusan ekor lotong
*satu lagi, ada muzium sejarah.... hehehe.. yang tu next entry... mihahahaha.....

.

5 comments:

YaYaNsMuM said...

wah...bestnya...dah lama usha train tuh, tapi takde kesempatan lagik nak naek..huhu

MRS. K said...

YaYaNsMuM ~ hehehe.. sila la naik bila ada kelapangan yek

|| NaFiRaa || said...

bestnye~ tak sabar nak tunggu next n3..

::NureeN:: said...

bestnya.. x pernah smpi cini lg... bleh la cuti2 m'sia nnati kan

hajarus said...

x pernah sampai lg... nampak menarik la... :)