Resepi Bingka Roti sedap

.
.
meh nak share satu resepi makanan feberet aku... Bingka Roti aka Bengkang Roti aka Puding Roti. banyak sangat nama aih. :b

tapi ni bukan macam puding roti bakar yang biasa tu.. hat ni lebih kepada rasa bengkang... sedapppp sangat!

bingka ni MIL aku buat masa open house umah aku haitu.. aku nak buat tak reti, so serahkan pada yang pakar je lah.. huhhu... aku dok google resepi tak jumpa pulak cam resepi mak metua aku tu.. huhuuh.. so, aku pon ingat² lupa resepi die cane.. tapi lebih kurang gini lah resepinya...

Bahan - Bahan
1 paket roti gardenia besar punyer
susu pekat 
gula secukup rasa
2 camca besar mentega (cairkan)
Secubit garam
santan


Cara² :

Roti dicarik-carikkan kemudian rendam bersama susu, letak santan, gula, garam. mak mertua aku gaul guna tangan jer.. tu pasal cukup semua rasa manis masin kot! ngeee~ 


Setelah roti lembut, masukkan ke dalam loyang. sapu dulu mentega kat loyang so that nanti bengkang tak melekat kat loyang.. 
.
.
bakar atas api lebih kurang sejam gitew.... periuk ni aku amik kat umah mak aku semata² nak buat bingka nih.. ngehngeh... periuk warisan gitew. muahahhaa..


dah siap pon bingka aka bengkang roti... rasa lemak² manis masin gitew.... my all time feberet...

senang je nak buat sebenarnya... masuk je semua bahan pastu gaul... senang bangat!!! nanti nak try buat sendiri..

.

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

7 comments:

eima said...

MIL ko d best la.... hehehe
aku kenyang byk sgt rumah dah pi ari tu ..aku miss this one...nyesal

Nana said...

sedapp aku penah makan tq share resepi nnt nk try buat

Chekgu Azrine said...

Mcm puding roti jgkkan?

UNAI said...

aku panggil benda ni 'puding roti' hehe.. faberet i jugokk..hehe

Asyifa Mustaffa said...

bakar style mak sy je....dia pun suka bakar bengkang dlm bekas nie...sy je kdang malas..msuk je dlam oven...:)

bunga_rose said...

ko buat dulu, nnt bgtau exactly brp byk santan dgn susu dia erk.. nak try gak sbb senang je nengok

Bionic women said...

macam nak try a bukak pose arini...