Kisah Penyewa Rumah~



.
aku rasa aku tak penah cite pasal hal penyewa umah kat belog aku nih.. ade ke? takde rasanya... semua simpan sendiri² jer... hehehe.. tapi Alhamdulillah, so far so good. masuk ni dah 2 kali bertukar penyewa.. umah aku ni aku sewakan memang KHAS untuk students sajok. kalau ada family yang mintak sewakan, memang aku tak bagi.. unless kalau depa sanggup bayar sama macam aku sewa kat students.. hewhewhew...

masa penyewa yang pertama dulu memang sakit sikit la nak deal dengan dorang.. biasa la students perempuan nih! kalau ramai² dok dalam satu umah, macam² hal jadik.. mula start gaduh la, perang mulut ngan budak² umah.. tak puas hati bagai... effectnya??? dapat kat aku jugak... dengan duit sewa lambat bayar, kadang bagi separuh-separuh... hangin aku! pastu jiran aku, kak Aida pun slalu komplen yang dorang ni kaki bising... hewhew... tapi nasib baik la dorang rela hati keluar umah lepas sewa 6 bulan jerk.. lega aku.. tak payah aku nak halau! tak kisah la kalau ikut agreement patut sewa setahun pun. huhuhu...

then, 2nd penyewa pun students perempuan jugak.. Alhamdulillah sangat². kali ni memang tiptop punya penyewa. memang aku puas hati. duit sewa setiap 28th mesti masuk!! ehem-ehem.. lagi 2 hari.. kalau dulu memang tiap² bulan aku pegi spotcheck keadaan rumah, tapi kali ni tak cek pun.. tunggu je duit masuk lam bank. hewhew... kadang tu aku tunggu penyewa bagitau ada surat banyak sampai baru aku pegi Nilai amik surat.. then time tu baru aku check keadaan umah... jiran pun cakap penyewa kali ni semua okey... Alhamdulillah...

last 2 weeks aku pegi amik surat kat sana.. sambil tu masuk la skali tengok keadaan dalam umah.. semua okey. dan aku rasa budak² yang menyewa kali ni memang jenis pembersih n berdisiplin kot! cer korang tengok note yang dorang tampal nih.. hehehe....

nota kat pintu masuk umah.


nota kat suis lampu n kipas...


nota kat ruang tamu


 kat pintu belakang... umah area aku ni memang banyak cikT.. heran betui... dari mana ntah depa datang...


 kat dapur basah...


 kat dapur jugak...


 
 kat dapur kering...

Alhamdulillah.... rumah ni aku beli dulu tahun 2008, sebulan lepas kawin terus sign aggrement rumah... umur 25 tahun dah selamat masuk umah baru... now rumah tu kami jadikan investment masa hadapan... sewa RM1000 sebulan. tempat yang sangat strategik! dekat dengan dengan Universiti.. so penyewanya mostly students la kan? Alhamdulillah.... pelaburan yang berbaloi...



Published with Blogger-droid v2.0.9

11 comments:

Noor Izmaliza said...

alhamdulillah..... aku tak rumah lg....






syariza09 said...

perrgghhh....mmg berdisplin, untung la tuan rumah :)

Chekgu Azrine said...

rezki dpt penyewa yg cenggini..alhmdulillah

JaSSNaNi said...

alhamdullillah.. kalau penyewa yang ada sikap menjaga macam ni.. bukan senang kan.. kadang2 main lepas tangan.. tu yg susah.. baik displin... budak U katakan.. sure moral kena tinggi.. hopefully terus menerus mcm ni baik..

Puteri Satu said...

dapat penyewa yg ok ke tka ni nasib2 sebenarnya...kan... uiks ada cik ti ke? takutnyee... so far umah akak alhamdulillah tak pernah lagi la nampak cik ti.. tapi cik li banyakla jugak... masyuk tiap bulan tu yang syokk dengar hik hik hik...

Zura Lee said...

untung la muda2 lg dh ada umh sendiri

SiTi said...

mmg puas hati klo dpt penyewa yg sgt2 menjaga rumah tu mcm rumah sendiri kan.... hurmmm bile laa nak dpt beli rumah ni... harga rumah semakin melambung2 dah...

maszmadi said...

alhamdulillah.....

ehem ehem, lagi 2 ari yerk.. hehe

Eca Dwinky Asha said...

untung dpt penyewa yg pembersih...kalau x,alamat merana...


mcm kami sedang2 je.hahaha...bab bayar tu xlah payah.kena ingtkn kwn2.lau x,ada la yg sja bg lmbt byr. :P

Nad @ MamaZN said...

Syukur la dpt penyewa cmtu...

mama_umar_maryam said...

aku dh 3x tuka penyewa..penyewa ke2 plg2 aku suke & sayang giler nk lepaskan