Tangkuban Parahu - Bandung 2013



Tempat yang korang mesti pergi kalau pergi Bandung - Tangkuban Parahu. Mesti pergi tahu??? :b

Gunung Tangkuban Parahu ni ialah gunung berapi yang masih aktif hokey! mula² tu takut gak aku kang tiba² meletup. ngeriiii... tapi InsyaAllah selamat sebab tak silap aku awal taon haitu die dah tutup untuk orang ramai. but now dah bukak balik... nice place to visit, tak rugi tau. suasana sejuk nyaman, panorama yang menakjubkan... memang best experience everrrr.....lagi pun kat Malaysia mana ada tempat gini kan? so harussss masukkan Tangkuban Parahu dalam list korang yerk! jangan ingat mai Bandung nak shoppinggggg jerk! :b

pintu gerbang Tangkuban Parahu.


 jalan nak naik ke atas gunung... kiri kanan pokok² menghijau jerk.. sejuk mata memandang.

Perjalanan dari Bandung ke Tangkuban Parahu lebih kurang dalam 1 jam lebih skit. pergi tak macet pon... tapi masa balik tu alahaiiii... jalan jam gilerrrrr! dah la jalan die sempit. sabo je lerr... bayaran masuk ke Tangkuban Parahu adalah IDR50,000 dalam RM16.00 seorang.


kalau datang sini naik bas, kena la park bas kat sini.. lepas tu kena naik van yang disediakan sebab bas tak boleh naik sampai atas.



wokey.. dah sampai... marilah bergambar buat kenangan...
.
walaupun kawasan gunung berapi tetapi cuaca kat sini sejuk nyaman. ala² genting gitew... digalakkan bawak baju sejuk tapi kami still boleh tahan la sejuk die..


 ada sorang pakcik tu datang kat kitowang then mengaku die petugas kat situ. siap nak tolong snapkan gambar. so kami okey jer....

then lepas tu die bawak kami pegi pusat informasi.. sepanjang jalan nak pegi pusat informasi tu ramai la penjual dok mengikut.. i is rimassss hokey.... bila kami masuk pusat tu dorang still tunggu kat luar... tak puas hati la tu kami tak beli. kami bagi tips je kat pakcik yang mengaku petugas tu. bagi dalam IDR10,000. alaa... dalam RM3.20 jer..


 orang kat pusat tu bagi la sikit penerangan pasal gunung berapi nih... pastu die ada offer kalau nak guna pengiring untuk turun ke satu kawah yang boleh kita turun.. kawah Domas rasanya... caj harga pengiring jer dah RM80 klu tak silap... hurmmm.. tak pe la... malas nak turun bawah. kena bejalan lagi. dah le aku time tu memang lemauuu je. 1st trimester la katakan.. lagi pun bau belerang die kuatttt sangat....


 jenis² batu gunung berapi...


Kawah Ratu.. Subhanallah.. permandangan yang sangat cantik!

Kawah Ratu ni merupakan kawah gunung berapi yang masih aktif tau. nampak tu asap putih dok berkepul keluar tu???


toilet di Tangkuban Parahu sebelah je dengan pusat informasi


gerai² di sepanjang jalan turun ke bawah.

kat sini ada ramai sangat penjual sebenier dok berkeliaran... penjual lagi ramai dari pengunjung kot! bahahaha... pastu dorang jual dengan harga mahal pulak tu. klu nak beli memang kena kaw-kaw tawar punya.. klu tak menyesal nanti kena tifuuu... perlu diingatkan janganla terpedaya dengan pujuk rayu dorang. aku memang buat keras hati jer... lantak la asal duit aku selamat. sebab sebelum datang aku dah khatam kat belog² suh hati² dengan penjual kat sini. ramai yang dah terkena. so siap pesan kat mak, hubby n adik aku jangan beli pape kat sini. takut sangat kena tipu...


  memang rasa kurang selesa la dengan penjual² tu sume... mana kite pegi mesti nak mengekor. dah tak larat say NO. gerammm betui.. aku ada baca kat belog pasal stoberi kat tangkuban parahu ni sangat manis. sebabnya dorang spray dengan air gula. ceh betui.. so, jangan la beli stoberi kat sini yer.. beli kat ladang stoberi kat bawah sana...


so, kesimpulan kat sini kami berjaya menangkis semua pujuk rayu penjual² kat situ... rasa sangat berbangga.... ngehngehngeh.... lagi pun apa yang dorang jual tu kat pekan Bandung pon belambak.. jauh beza pulak tu harga die. huh.


tapi kami singgah jugak la kedai ni sebab beli tshirt yang ada tulis Tangkuban Parahu untuk adik-adik.


jom turun bawah skit nak tengok kawah ratu dengan lebih dekat...


family potrait. snap banyak gak gambar kami bertiga kat sini sebab hadif tak bagi kerjasama.. tapi semua gambar pon die buat camni.. tensen aiii...


nanti kite cuci gambar ni besar² n framekan. yer mak? ngeeee~


adik i tu solo lagi.. meh² sape ade adik, kakak, anak buah yang masih bujang... :b


singgah gerai ni pekena jagung bakar manissssss...... dok sedap² makan hujan turun pulak.. lebat pulak tu.. sejukkkkk sangat!


bape kali dok pikir nak beli ke tidak baju ujan nih... last² beli jugak sebab malas dah nak tunggu kat gerai tu... tak sabar nak masuk kete. nak rehat. penattttt dah makyong bejalan..


5 comments:

Nad MamaZN said...

Cantek sungguh pemandangan kawah ratu tu!

eima said...

perrgghh mmg menarik ...
yg ni yg kerja TNB tu

Nana said...

antara tempat yg tingin nk jejak

Nafira usof said...

teringin jugak nak tengok kawah gunung berapi.. harap2 dapat lah jejak ke sana jugak.. amin~

~aSHa~ said...

sib baik makyong larat lagi berjalan2...tahniah ye