Jus Jimi Asmara


kat entry lepas, ada yang tanya pasal jus jimi asmara ni.. kat FB pun ada membe mintak resepi nak buat jus ni... selalunya tiap kali raya, kami bancuh sunquick or air gas dalam botol tu jer.. tapi taun ni mak saya nak buat air spesel skit.. saya pun tak sure dari mana mak saya dapat resepi jus ni... tapi saya dah google kat intenet, banyak jugak blog ada resepi ni... hehehehe...

eh, jus ni memang sedap tahap gaban tau! seriyes sedap! try sekali, mesti nak lagi!



ni saya amik resepi mat gebu. uolls try la... pasti menyengat tak hingat!


BAHAN-BAHANNYA :

Air masak secukupnya (anggaran 1500 ml)
4 - 5 camca besar gula (atau ikut tahap kemanisan masing2)
1 1/2 camca besar jus pekat minuman oren sunqick (dalam botol)
1 camca teh esen pisang (mat guna 3/4 camca teh)
1/4 camca teh pewarna hijau
Ais kiub secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh guna dengan sedikit air panas, kacau rata. Kemudian satukan semua bahan di atas kecuali air batu. Kacau rata dan rasa, jika perlu tambah gula.
  2. Tuang ke dalam jug sesuai dan isi dengan ais kiub secukupnya... Atau boleh juga isi ais kiub dalam setiap gelas dan tuang jus jimi asmara tadi secukupnya. Biarkan sejuk sebentar dan boleh nikmatinya....nyamannnnnn!!!!!!!

23 comments:

mamaaerish@eb said...

best3... nk kena gi rayer nih... leh la jamu kat eb... hik3

hyazz said...

bess tu... nti kita wat kat opis ekk

Rozy said...

saya pun ambil resepi ni dari mat gebu.
sedap

hajarus said...

betul2 special jus jimi asmara nih...

Aleeya said...

wowww dari kaler nye tu pun dah tau menyengatttt!!ley la terai nehhh

SyaNa said...

ohh dia rasa pisang ek???
camne ye bile oren lawan ngan pisang

Ena said...

wah... mcm best la.. nak kena cuba juga nie..

|| NaFiRaa || said...

wahhhh.. peliknye air nih.. boleh try sekali nih~

LiErOSe~QiEmi said...

sedap ekk k.. nnt klu rajin nk torai laaa...

MRS. K said...

@mamaaerish@eb
hahahha.. air jagung boleh?

MRS. K said...

@hyazz
boleh.. kakya buat eh

MRS. K said...

@Rozy
tu la.. compare to blog lain, yg ni rasa senang skit

MRS. K said...

@hajarus
emr.. sangat spesel

MRS. K said...

@Aleeya
hehehe.. sila la cuba try test

MRS. K said...

@SyaNa
eh, tak la.. tak rasa pisang langsung

MRS. K said...

@Ena
try la ena...

BIONIC WOMEN said...

ooooo...air ni mak dah pernah wat...tapi kami panggil air buahan campuran..hahahha.kami slalu gak minum time raya..tahun lepas siap perkenalkan kat family mak mertua..memang ramai yg mintak resepi..tapi saya guna esen pisang +esen oren +pewarna ijau...

.::Lynn::. said...

semua ada kecuali esen pisang... jom besok g care4 lagi..

[-suziey-] said...

hiks..mak kita teror buat air ni..mula2 dgr nama jimi asmara rs nk gelak plak..nape namanya cengitu..skali ade plak org lain panggil cenggitu gk..hehehe

Farra Dhelina said...

wahh dasat nama air ni ekekeke

MRS. K said...

@BIONIC WOMEN
betul la tu.. dia campuran macam2..hehehe

MRS. K said...

@.::Lynn::.
eleh, bukan nak beli esen, nak pegi beli berukben kan?

MRS. K said...

@[-suziey-]
sedap kan air ni?