saya anggap ini ujian dari Allah...


pagi tadi bangun je dari tidur,
hadif meraba-raba panggil ibu.
dengan mata tertutup rapat!

rupanya mata hadif dah penuh dengan taik!

ibu ingat hadif kena sakit mata!
tapi mata hadif tak merah pon!

lepas bersiap, kami bawa hadif ke klinik!

doc cakap, ni adalah effect dari kahak bukannya sakit mata..
kesian hadif, ibu ingat kahak hadif dah berkurangan..
minggu lepas dah banyak kali amik neb...
ubat pon dah banyak hadif telan!



atas nasihat dokter,
hadif tak boleh keluar rumah main kat taman...
skang banyak jerebu, construction lagi!

tak boleh minum air vitagen,
tak boleh minum yakult, nutrigen dan sewaktu dengan nya...
susu sejuk boleh sebabkan kahak!

kena mandi air suam sentiasa...
jauhkan minuman berais!








dan masa balik dokter kasi kami sewa ini!






















kena amik 2-3 kali sehari!


saya anggap ini ujian dari Allah untuk kami! siapa la saya untuk mengeluh ujian sekecil ini? ramai lagi ibu-ibu  di luar sana diuji dengan ujian yang maha hebat dan mereka tidak pernah mengeluh...tak pernah merintih.. hebat bukan?

p/s : kenapa hospital kerajaan taknak terima sakit macam ni? padahal dah 2 klinik swasta suh masuk ward?

34 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

ksiannya hadif..moga cpt sembuh ye dear...mama n daddy kena byk2 bersabar..

~deashuQin~ said...

mcm nk marah jek bile dgr spital k`jaan cam gini. uhhh~

Shinnaz Ahmad Rasid said...

sabar ye kak K..:) semoga hadif cepat sembuhh!

Echa said...

sabarlah... tu semua dugaan kan... takpe.. harapnya hadif cepat sembuh la ye... jangan risau risau... sekarang cuaca tak menentu... sbb tu budak cepat dapat penyakit.. hospital kerajaan memang tak admit.. dulu pun saya aqeef admit kat hospital swasta.. masa tu.. selang dua tiga jam.. kena amik gas ni.. dan sekarang.. dia amik bila perlu je... jarang jarang dah amik neb walaupun kat rumah memang dah siap beli neb ni.. sabar yeee... harap sangat hadif cepat sembuh...

MrS. F!zA said...

siannya kat hadif..

sabarlah wahai ibu. kita hanya perlu berdoa dan terus berdoa..

nasaoji said...

tak moh trima?...hurrmm...

beb, ko try tepuk blakang hadif, tangan ko tu ghupe telangkup main daun terup tu...wat dalam 15- 30 minit...doc pakar anak buah aku btau..tu antara manual nak kuarkan kahak..kalu rasi, pas tu, dia akan muntah..

sabar, memang ni ujian dari Dia,,..

Ika Razak said...

ayah sy pun penah kene guna neb tu.. semoga hadif sembuh cepat..

Ena said...

sian hadif.. biasanya kalo nak suh masuk ward.. dr kat swasta buat surat utk suh warded..

mamazana said...

alahai.. kesiannya hadif!!!

susah hati sgt bila anak dmm xpecially batuk + flu ni kan.. ibu kena kuat n doa byk2 ye...

get well soon hadif encem!!

SyaNa said...

ala siannye..satu2 penyakit dtg ye
takpe mmg ni ujian Allah
ko kena kuat ye
mmg sedih bile anak sakit :(

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

sian hadif...tak pe anggap semua ni ujian k...kiter pun pernah alami semua ni sampai balqis admitted ward 1 minggu...every 4 hours kenaneb then sehari dua kali kene fisioterapi...air mata kita jangan kira la bertimba2 nangis tengok anak terseksa cam tu...tapi semua ni untuk kebaikan & nak bagi dia sihat....saba k...kuatkan semangat mungkin ada hikmah disebalik semua ni...

MiMi PeONy said...

semoga Hadif cepat sembuh...akak kne byk2 bersabar...mugkin da hikmah semua ni terjadi...
;)

kakyong said...

apa alasan hospital kerajaan tak nak terima sakit mcm ni??!! musykil nya...

semoga hadif cepat sihat...

Cute MuM said...

kesiannyer..
hope hadif cepat sembuh..

::Mamalyna:: said...

kesian hadif... semoga cepat sembuh...

@e_da said...

kesian hadif.. moga cepat sembuh.. anak sy pun berkahak je risau gak..

Puteri Satu said...

Perkara yang paling buat kita susah hati dan sedih bila anak sakit.. tak kiralah sakit apa sekalipun.. Cuti habis tak per.. janji anak dalam perhatian kita...

Harap Hadif cepat sembuh... bila anak sakit... kalau diberi kuasa... ingin menggantikan tempat si anak.. biar kita aje yang sakit... tapi itulah ujian dari tuhan sebenarnya... samaada kita kuat atau tak...

ummiaqeef said...

sabar ye..get well soon ya hadif!

aSmiDar said...

memang...spital kejaraan sellu ambik mudah sakit2 gini..
eda dulu sakit mata dah macam hape dah..
die just bg ubat then balik...tp tak baik jugak..
g klinik swasta baru bawak jumpa pkar..
tp nk wat gane jugak sbb diorang kat spital kerajaan sibuk...tak boleh nak layan manja2 sorang2..

pepe pon semoga hadif cepat sembuh...:)

LiErOSe~QiEmi said...

Larrr..igtkan dah ok.. anak aku pun berkahak..tapi takde la sampai kena amik neb..

wei thanks share info pasal tak leh minum vitagen dll.. ptt aa anak aku tak ok2.. kena pantang la cani.. btw.. harap2 hadif cpt sembuh.. sabar ek K

Wansteddy Tales said...

semoga hadif sembuh segera. anak sakit kita pn turut rasa sakitnya

unai a.k.a puan.U said...

gi klinik swasta tu klinik biasa ke? kami syorkan jah gi klinik pakar kanak-kanak.. ubat dia mahal ckit tapi biasa boleh sembuh..

tapi kalo dah, apakata try gi hosp krjaan yang lain pulak.. mintak hosp swasta tadi buat surat sokongan.

ubat kampung dah amik ke?

Sabihah said...

siannya hadif..sabar ye..semoga hadif cepat sembuh... :)

sbg ibu, kita yang kena kuat kan? ^_^

Sabihah said...

siannya hadif..sabar ye..semoga hadif cepat sembuh... :)

sbg ibu, kita yang kena kuat kan? ^_^

eima said...

kesian hadif mudahan cepat sembuh ye ....
fahim pun berkahak jugak skrg ...
musim +jerebu budak tatahan ..org tua pun sama...

admit kat private je ...
tp kos mmg mahai ckit la...
klu hubby keja private ok la ... cover tak pun ade insurans kesihatan ...
cam fahim ari tuh .. bulan 3 lepas admit pusrawi sbb pneumonia ... mmg kena amik nab every 4 hours ... bygkan 6 kali ...
aku ngan echa ibu aqeef ..mmg beli sbb anak kitorg asthma ...doc suggest...

♥siEha♥ said...

sian hadif..moga cepat sembuh..
amie sblm nie mmg sll kena nab..mmg kena tahan je la hati je la klau tgk...since baby lg..smpai pkai inhealer for asma..tp,skrng alhamdulillah semakin pulih...dah bnyk perubahan..
mmg kena mandi air suam..jgn bg penat sgt,jgn bg bnyk sgt main,mcm2 jgk la kena jaga..siha pon mcm2 tmpt p ubat..supaya nak kurangkan kahak tu..
hope hadif cepat sihat..
hope hadif cepat sembuh..

p@kcikLie said...

salam...kesiannya adik Hadif..
moga beransur pulih dan sihat...musibah tu ada hikmah disebaliknya..wallhualam.

Iela Fazielah said...

sian hadif... cepat sembuh ye nak

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

bila anak2 sakit atau demam...kita yg sebagai mak ni memang takkan senang hati lah kan...huhu..

semoga hadiff cepat sembuh..

Monalea said...

siannya hadif.sabarlah kay.ujian dariNya...

hajarus said...

siannyer hadif... sabar yer K... get well soon ya hadif...

MRS. K said...

TERIMA KASIH semua atas doa kalian...

Mommy Prince said...

first time masuk sini.tetiba terbaca entry nih
pagi td anak saya pun bgn penuh taik mata. ingat kan sakit mata . g klinik doc kata allergy.
risau .. any opinion tak?

lovelywa said...

umar ngn dhia mmg hantu gak ngn air vitagen/sustagen nih..misti ada stok kat umah..dah tu idung manjang berair..emm..susah la..tak bg kang mengamuk..

sian hadif, dah cam teruk benor pkai neb tu ye..takpe lama2 oke la tuh..biase la budak2 kan tak pandai nk kuarkan kahak..tu yg jd camtu..