:: HEARING TEST ::

masa hadif umur 4 hari
die kena juandis and warded at NICU Putrajaya
After 4 days hadif dah boleh balik umah
nurse kasi appoinment utk hearing test
coz baby yg ada juandis ada potensi for hearing prob
so, masa hadif umur 3 bulan
aku dah bawak pegi buat test tu
tapi test tu failed coz byk wax dlm telinga die
doc ckp telinga kiri ada respon
but sbelah kanan plak takde respon
coz wax banyak
so, doc kasi ubat kasi lembut kan wax

then, semalam aku pegi lagi
for 2nd test..
again, test tu failed!!
telinga kiri kanan tak de respon
again, doc cakap banyak wax..
but i'm so worried..
doc test dengan mainan yg bunyi² pon
hadif tak pusing kepala kat doc
straight je pandang ke depan..
woo.. sangat risau..

doc cakap jangan risau
maybe bcoz of wax
then, next appointment doc akan guna mesin plak
mesin canggih skit
coz doc pon tak puas hati
but mesin tu skang rosak
bulan 7 baru ada mesin baru
so, that time hadif dah 8 bulan
hopefully hadif dah boleh alert ngan bunyi² slow..
harap² takde pape..

korang ade experience tak bende² camni??


**ibu harap anak ibu sihat dan dijauhi dari sebarang penyakit..



15 comments:

SyaNa said...

alahai..
hope hadif okey..
:(

ratna said...

awak, anak sulung sayang pun kena joundis teruk pastu selalu kena pi following check up sampai satu masa doktor kata dia ada masalah pendengaran sbb dia tak leh ckp lagi. nak citer panjang.. cuba baca kat sini kay.. http://ratnamurniwati.blogspot.com/2007/02/puteri-izzah-nafisah-shahrul-nizam.html

MRS. K said...

syana
::ye, arap takde pape..

ratna
::kite ingat pon nak g pakar pas ni..

zatty said...

Hopefully...haadif akn okay ye...!!!
Think positive kay...!!!
Insyaallah x de pe2...
Ank zati dua2 x kena langsung jaundis...
Alhamdulillah...

MRS. K said...

zatty
::ye..kite rasa pon hadif tak pape..

ratna said...

awak.. awak tinggal kat area mana? doktor pakar tu kat Pusat Perubatan Naluri wangsa maju. dekat dgn carefour wangsa maju. Nama doktor tu Dr. Khairul. mmg amat bagus. tp mahal sikit la bayaran dia. pasal tu bila anak2 kena sakit2 yg serius atau demam selsema yg lambat baik jer kami ke sana. kalau takat biasa2 jer kami ke klinik panel jer. bole mintak nasihat doktor tu..tanya la apa2 soalan pun dia akan jawab dan kita akan amat puas hati. tp..nombor telefon dia ada kat umah dlm kad perubatan. pastu dia ada time2 dia gak..bukan setiap masa doktor ada. tp yg penting doktor tu ada pd hari sabtu dr pukul 8.30 pg - 12.30tgh.

Deelira said...

zue doakan hadif ok yerk..
don't to worry..
banyakkan berdoa.

Haslinda said...

Harap2 Hadif tkdak apa2..amin

ratna said...

consultation jer dlm around RM38-RM45 gitu. kalau ada ubat2 lebih la sikit. hm.. pusat perubatan tu dekat sblh lombong najis..tp lombong tu dah tak der.. dah dibajak. bole tanya kat org sbb pusat perubatan tu kira famous gak ler.

Jiey^Mien said...

Hopefully ok la.. Jgn risau.. Keep on stimulating dia nyer hearing.. Selalu bunyikan rattle or ayat-ayat quran kat telinga dia.. InsyaAllah..

P/s - Ian pun failed gak hearing test. Nak buat BAEP test plak.. =)

Anie said...

harap hadiff tak der apa2 lah..

anak anie pun dulu kena gak joudis nih..mcm tu gak kena folow up kat hosp..first pergi tak buat sbb dia tidur kejap sgt..ubat tidur tu tak cukup kot..
kali kedua pergi baru dpt buat btl2..alhamdullialh tak der apa..lepas tu ada check up lagi tp tak pergi2 dah...

MRS. K said...

kalian sume doa² kan la ye.
hope he's fine..

nasaoji said...

adusss..risau je dgr sakit2 gnis..harapnyer ok la sumer..moga Dia mudahkan pembesaran hadiff...

mummysyafie said...

k, ko dah ada baby yer k. naper la akak tertinggal ketapi ni

kalau ko nak gi pakar, akak suggest ko gi Pakar Kanak² Wong kat Kajang. so far anak akak dua² mmg gi situ. dari bulan pertama sampai umo dah 5 tahun nie, setiap kali amik imunisasi..jarang sekali demam. layanan pun mmg first class. dier akan ajar kiter what to to..or don't.

kalau nak cari pakar, better cari klinik yang mmg doktor nya sorang tu je. kalau asyik tukar² doc, payah dier nak kenal medical history budak.

MRS. K said...

mummysyafie
::kak nor, dr wong tu pakar telinga ke?