ubat cacing!

semalam pergi klinik check up hadif umur 1 tahun 4 bulan... nurse kasi ubat cacing untuk hadif telan.... tapi saya belum kasi lagi...try google kat tenet ada pendapat cakap tak payah bagi lagi kalau belom ada tanda keluar cacing tu. ada jugak bagitau tunggu umur 2 tahun lebih... ermmm? what say u? i nak pendapat u all plak....

17 comments:

♥ EeiNz ♥ said...

sarah dlu kin bagi jek ...

Deelira @ Deeliraz said...

ikut umur mmg dah kena amik ubat cacing ni.xsemestinya akan ada cacing yg keluar selepas minum ubat cacing ni.anak zue 2-2 minum ikut doktor arahkan dan tiada cacing.bg zue xkan nak tg cacing terkeluar br nak cari ubat.

Ummu Sofea said...

Saya pun belum lagi bagi ubat cacing kat sofea. Ubat yang doktor bagi tu dah hilang sebab nak bagi ubat cacing ni, anak kena sihat dan tak makan ubat yang lain. Itu je yang sy tau

IyouweBlog.com said...

better follow what dr. said...
saya pernah makan ubat cacing jugak!

nanged u. Can u imagine the earth without human? nnag this to find out!

MRS. K said...

deelira ~ okey dear.. thanx 4 ur commento!

eeinz ~ orait!!

ummu sofea ~ ooo..ye ke? hadif skang tengah batuk & selsema...ermm...

ummiaqeef said...

x tahu la pulak kalau kene hold dulu..tp mase aqeef check up setahun aritu mmg nurse suh bg..so,i follow je la..xde ape2 pun pas mkn tu,xde plak nampak cacing ke ape..haha

ZIANA ♥ FARREL said...

i rasa hadif kena makan gak kot sebab betul cakap deelira, xkan nak ada cacing baru nak makan.klu ikut schedule kena makan 6 bulan sekali.ada yang sampai besor pun still makan ubat cacing ni.farrel pun makan!

Siti said...

siti rasa ubat cacing bagi setiap 6bulan kan...

apepun..just follow apa kata doc.

nsazwa said...

salam..
nani pernh tanya doc pakar pasal ubat cacing...doc ckp tgu baby umo 1thun stgh baru bagi...baby bawah setahun x elok bg..mcm tu jgk ubat batuk, antibiotik n ubat lelah..bagus klu kita elakkan..

Ena said...

Elok klu bg terus.. sbb susah klu dah kene serangan cacing tu.. nanti selera makan anak pun terbantut.. melainkan anak tu memg jenis tak suke makan.. lgpun dos tu memg sesuai utk umur hadif..

Dee said...

kalo ikut umur mmg dh boleh bg sis..tp mcm dee..anak2 kena cirit birit baru bg ubat cacing..tp bg awal ok gak..langkah pencegahan..

[-suziey-] said...

emmm my doc advice tunggu 24 bln..sbb ubat cacing skang ni.xmcm dulu..dulu klu mkn cacing akn kuar panjang2 kalu kita yak kan..tp skang ni cacing trus mereput whch means sgt kuat bahan dia tu smpai cacing bole mereput campur dlm najis..kalu ank xde rs asyik nk muntah2 or kudis2 kuar..better jgn bagi dulu..my son br bg minggu lps after 2yrs 4mths.tu pn 1 tablet je (bg tablet pnya)..

Jiey^Mien said...

slalu lupa nak tanya pasal ubat cacing ni kat doktor ian

Puteri Satu said...

huhuhu... Aqilah dulu.. check up untuk 1 tahun 6 bulan ... terus kat klinik tu misi suapkan ubat cacing.. pehtu... tak ambik2 dah.. ahaks... takkan nak tunggu cacing kuar baru nak kasi kay.... kasi je hadif minum..tak de apa la...

Intan said...

Arissa lum lg mkn ubat cacing...setahu intan yg biasa dgr org bagi Zentel.

Nak kena bagi ke...hu hu...tapi ok je dia, takde tanda2 kecacingan.

Kena tny paed lah nanti ;)

MRS. K said...

TQ all for the sharing info!

eima said...

klu aku ...
aku bg je ... sbb pas bg ubat cacing anak aku cam ade selera mkn la ...
sbb die mmg susah mkn... kemam je lebih ...
its better bg je ubat cacing tuh ...
better cegah sblm rwt... TQ