hadif yang berhingus

since saya hantar hadif kat taska, hadif kerap selsema... on off gitu... bila dah elok, 2-3 hari pastu datang balik.... ye la, duduk ramai², dalam aircond, senang la penyakit nak berjangkit kan? tapi Alhamdulillah, hadif susah nak demam.. juz kerap selsema jer tapi tu pon tak elok untuk budak kan? bergantung dengan ubat banyak sangat pon lagi la tak molek jugak!!! hermmm.....


so, ramai la kengkawan yang suggest pakai kunyit hidup ni... berkesan tau! cepat je hingus tu kering... hidung jadi kuning tapi kejab je la.. takde effect pon... apa yang korang kena buat hanyalah asah kunyit tu dulu, buang la kulit die... then, sapu pada batang hidung baby.. senang je kan?

korang ade tips lain tak? leh share...

12 comments:

mamaaerish : said...

Tq 4 sharing
eb nk cuber la
aerish tgh berhingus tuh
hu3

MRS. K said...

mamaerish ~ try jangan tak try...

Siti said...

kalau hantar anak kat nursery mmg gitu lak..selsema tak habis2..

leh la try cara ni lain kali..thank u..ummuaahhh..

Deelira @ Deeliraz said...

huhu boleh cube
sebab nak makan ubat sikit punya payah!

[-suziey-] said...

oo ye ke..good info..thanks for sharing..leceh kalu ank berhingus ni..

Ena said...

penah gak wat camtu kat anak2 ena.. tp mungkin antibodi dorg tu x kuat.. kering kejap jekk..pastu meleh la balik.. huk huk huk..

mommyYen said...

memang berkesan pakai kunyit tu,saya salu apply kat anak saya..hihi..

Intan said...

Arissa lak jenis tak "lut" ngan kunyit hidup tu :(

Elyn said...

dulu masa wafiq kecik pernah try cara ni... mmg cepat kering. tp kalau selalu sgt mcm kelakar plak sebab hidung asik kuning. so i bg die nutrifresh je..... selsema mmg ssh nk lekat!!

eima said...

mom in law ... suh campur kapur mkn ckit lagi cepat kering ... tp jgn byk kang panas plak ....

tp tak penah try lg... sbb tah la nape ... hhaha tak mo dgr ckp org tua2 ..degil .. haha

skrg nih aku klu fahim selsema aku guna nasonex spray idung utk allergic ... prevention + cure

tp aku ttp akan try .. tgk keberkesanan nye ... Tq K for d Tip

LiErOSe~QiEmi said...

wahh betui ka k..nak cube aaa, qimie tgh selsema tu.. adoiii cian dia asik tejaga2 tido sbb hidung tersumbat.. Btw, tq

eima said...

LiErOSe~QiEmi klu dh cuba petua still tak leh tido bw je pi klnik minta ubat spray/titik idung ... kesian baby ...
lagi pun ubat titik or spray nih xde drug yg bahya pun .. air suling + ubat cairkan lendir je ...

utk info leh tanya doc side effect ubat tu ok ...

K : sorry off topic jap .. haha