Tips ~ Hilangkan Lukisan Anak di Dinding


.
seronok bila anak dah mula tunjukkan minat dengan buku, pencil colour, crayon kan? even dorang just conteng² je buku tu, konon lukisan abstrak ala² da vincci, but its okey, honey... kat mata mak ko ni dah nampak lukisan tu ajaib dan cantik sangat! wakakaka...


tapi, bila ke kreatifan si anak itu mula menjalar ke dinding rumah, mak yang baik hati boleh betukar menjadi raksasa hijau! itu belum lagi apaknya! mau nye 3 hari 4 malam tak abis² membebel kalah mak nenek! yer, itu memang kenyataan diri saya! kekekeke... hubby memang potpet² tengok dinding rumah die kena noda, kat area ruang tamu pulak tu! hanginnn....


lukisan tersebut bukan di dinding hijau ini....


dan bukan jugak di dinding pitch ini... kalau conteng di kedua kaler ini mak tak heran nak... ini cat mahal... mak boleh lap saje dengan kain basah... tapi anak terlalu bijak... bijak sangat....


si die menconteng di sini dengan krayon nya! ya di sini di mana cat putih asal dari developer... cap murah saja... mak rasa nak nangis! uuwwaaa.... tersentap rasanya even lukisan tu secotet cuma! mak dah cuba pakai kain basah, tapi tak hilang malah lagi buruk rupanya! mak juga pakai pemadam pensel tu... hahahaha... ingat padam atas kertas ke boleh hilang macam tu jer....


mak mengadu dengan kawan² di pejabat... anak mereka ramai... tentu sudah biasa dengan situasi sebegini.... ada yang cakap biarkan, anak tengah nak explore dunia... ada nasihat suruh cat aje... dan ada yang tak cakap pape... hanya senyum simpul... mungkin gelakkan mak gelabah semacam!



tapi ada sorang kawan mak kasi idea briliant! die pinjam kan mak benda alah ni! elok katanya... maklum la, anak² die juga rajin mencanting batik di dinding....


inilah dia magik span yang banyak membantu mak dalam menyelesaikan masalah rumahtangga minggu ini... terima kasih span... jasamu ku kenang....



mak hanya tenyeh saja span di dinding... tak payah celup air paip atau air liur... ya, begitu saja... senang dan mudah!



see... ajaib tak? magik tak span ni??? mak tak tipu... hilang u all! tapi ade bekas lukisan tu sikit² lagi sebab mak tak tenyeh kuat sangat... balik nanti mak tenyeh lagi sebab mak tak pulangkan lagi span tu kat kawan mak... muahahahaha... mak buat macam harta sendiri pulak!


kepada mak² di luar sana, boleh la dapat kan span magik ni di cosway rasanya... jangan biarkan dinding anda diselubungi misteriii....

selamat mencuba! 
 
.

15 comments:

ummiaqeef said...

ngeh..ngeh..aqeef lom menunjukkan bakat dia lg..huhu

mazlyna said...

ooo...yeke?...akak beli span ni lama dah...tapi wat tukun....huahuahua....weekend ni leh wat projek...;)

sbb tu masuk umah akak tak cat...tunggu lg 6 7 thn...budak2 dah besar baru wat make-over...;)

Ena said...

owh.. ada span magic rupenyer.. leh la beli pasnie..

MrS. F!zA said...

hahahahadif boleh buat lagi!!! nanti ibu leh cuci lagi! tak dela ibu ngadu bosan bila apak tak de! hahahahah

deelira said...

setakat ni acad hanya conteng mozek lantai yg boleh hilang dgn kain basah tu je.tp kalau dia dah conteng dinding nnt..xde la zue susah hati lagi k..jus pergi cosway saje.dekat plak dgn umah tu hehe

Farra Dhelina said...

wahhh amgik nya span tu!! oo kat cos way ek?harus cari ni..mirza pon dah ke arah2 cenggini..adeii

BIONIC WOMEN said...

uih..umah kita ada span tu, naper x terpikir nak ilangkan contengan Dhiya ek..time kasih ibu hadif
selama ni guna span ni sental kipas and cermin tv..

ibuayu said...

tkasih banyak2 ibuayu pun mengalami masalah yang sama bila anak semakin kreatif mengeluarkan idea didinding rmh

ratna said...

ooohh terima kasih mak hadif.. dinding saya pun dah byk corak "batik" hasil tangan laila. budak2 baya hadif & laila pada waktu umur cam ni mmg suka buat art kat dinding kot..

MRS. K said...

@ratna
ha.. tu la.. budak2 baya depa ni mmg suke la conteng2 dinding..huhuh

MRS. K said...

@ibuayu
same2.. sharing is caring

MRS. K said...

@BIONIC WOMEN
balik ni try buat eh

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

perghh...aku punn kena beli gak ni...anak2 aku nan dua tu makin kretip dah ni...haihhh

eima said...

ank aku pun minat menulis tp die tak ke dinding lg..
asal nk pi dinding ... aku dok menjeling ..haha
tahu die takut ngan aku ....

wo0ohh dasat nye span tuh .. canggih tul la ...
nk pi beli jugak la ...

mummysyafie said...

kat cosway ke..ok..ok..agak2 nya masalah yang sama kat rmh ni boleh selesai gak ler