Petua

Jangan membeli ubi kentang yang kehijauan atau bertompok-tompok hijau. Ubi ini telah banyak terdedah kepada cahaya. Ia mengandungi banyak klorofil dan sejenis bahan yang dipanggil solanin yang menjadikan ubi pahit. Kandungan solanin yang tinggi mungkin juga menyebabkan loya dan cirit-birit.


p/s : sakitttt perutttt ni.... on off sakit... hadoiii....

10 comments:

BIONIC WOMEN said...

patut ler..kekadang ubi kentang kalau masak ada yg pahit...pastukan kalau org cina x beli ubi kentang atau carrot yg dah kuar akar..sng dapat penyakit dowang kata...

bulan ngambang ker mrs.k?

.::Lynn::. said...

sakit perut, g la jamban...

Farra Dhelina said...

sama lah kita..perut meragam..hr ni kena MC hammer..hermmm

aSmiDar said...

sbb makan ubi tu ker??

MRS. K said...

@BIONIC WOMEN
erm.. tu la.. kalau tak tau, memang rembat jer

MRS. K said...

@.::Lynn::.
takmoh!

MRS. K said...

@Farra Dhelina
sakit di opis!

MRS. K said...

@aSmiDar
tak la... since last week lagi dah sakit...

LiErOSe~QiEmi said...

lorrr.. weh, klu sakit g la amik mc.. aku pantang sakit nak mc..tak larat la nk g keje ngahahahaah

mazlyna said...

betul tu...sbb tu klu beli ubi ketang...lagi elok simpan dlm peti sejuk...jgn letak kat tmpt yg direct ngan sinaran matahari....klu tak silap pembacaan....salah satu yg boleh sbb kan kanser...yg ni kena cek balik...takut salah info...