Ayam goreng bersalut Telur


.
ari ni aku nak share resepi dari my mom.... mak aku kan ada buat bisnes katering. so, resepi ni memang ramai yang request tiap kali ada kenduri or event pape...


Ayam Goreng Bersalut Telur 
.



Bahan-Bahan :
1. ayam (ikut suka brape ketul)
2. telur 
3. bawang besar
4. daun sup
5. dua sudu besar tepung jagung
6. garam secukup rasa 
7. cili besar

(sukatan ikut bape banyak korang punya ayam. aku buat 2 ketul ayam, so, pakai 2 bijik telur)


Cara-caranya : 

1. goreng ayam dulu... then, ketepikan


2. campur kesemua bahan tadi dan gaulkan bersama ayam yang telah digoreng.


3. bila dah siap gaul, goreng semula ayam yang bersalut telur tadi. goreng sekejab jer... lebihan bahan campuran tadi boleh la digoreng dan jadi la telur dadar!


SELAMAT MENCUBA!
senang kan? sedap tau buat untuk berbuka dan masakan istimewa di hari raya!

.

23 comments:

::Mamalyna:: said...

tq k, boleh cuba nie...sonang jer..

eima said...

nanti try buat ...
resepui baru .. tak penah lagi aku mkn or tgk...

Zura Hasan said...

nk try utk sahur esok la..tq for the new recipe..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

balik kang nak buat lah! thnaks kasik resepi! hehe

seorang setiausaha yang brutal said...

sedap3....aku dah rasa. thanks kak jah!~ muaxh muaxh

..nOj.. said...

weh sedapnye rupe dia. senang dan sedap ni.

mamaaerish@eb said...

ok pasti akn try... sedap sgt nmpk tuh...
mkn cantek la umah ni... eb suker...
slm aidilfitri.... :)

.::Lynn::. said...

menarik!!

LiErOSe~QiEmi said...

1st time aku tgk ni.. sedap ekk k.. Meh post kat aku.. mood masak dah kureng time ujung2 ni.. hihihi.. tp simple, leh cuba la nnt

mummysyafie said...

nampak senang je..leh cuba nx time

deelira@deeliraz said...

nmpk sedap.nak cube la..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

confirm sahur ni cuba resipi ni..thanks dear...look delicious...

MRS. K said...

@::Mamalyna::
mmg senang.. try la

MRS. K said...

@eima
shud try.. sedap

MRS. K said...

@Zura Hasan
no problemo dear

MRS. K said...

@Shinnaz Ahmad Rasid
same-same.. buat tau

MRS. K said...

@seorang setiausaha yang brutal
welcome

MRS. K said...

@..nOj..
tu baru rupa, belom rasa.. try la wei.. ko kan suke masak

MRS. K said...

@mamaaerish@eb
thanx.. slamat ari raya

MRS. K said...

@.::Lynn::.
tertarik kabommmm

MRS. K said...

@LiErOSe~QiEmi
alah.. sonang ja ni.. try la wei

MRS. K said...

@mummysyafie
try la kak

MRS. K said...

@deelira@deeliraz
zue kan suke cuba2 ni