Pregnant ker?



Sekiranya anda sangat memahami tubuh anda, anda mungkin mula terasa sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Kebanyakan wanita tidak mengesyaki diri mereka mengandung sehingga janin yang sedang terbentuk mula merapatkan dirinya kedinding rahim. Segelintir pula masih tidak merasa apa-apa simptom sehinggalah beberapa minggu selepasnya atau setelah mereka tidak mengalami haid pada hari yang sepatutnya.


Salah satu tanda² hamil :

Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.


**********************
 dah lama tak pregnant kan? so, macam konfius sikit... saya baru lewat 5 hari je pon... tak excited pon sebab period saya memang tak menentu... 5 hari lewat.. seminggu lewat... ikut suke die jer nak datang bile...

ceritanya macam ni, semalam mase tengah buang air kecik, tiba² darah turun sekali dengan air kencing tu... ingatkan dah period! ok fine! T___T

then, lap la dengan tisu.. aik! takde darah pon... ok, fine lagi! so, pakai la pad sesiap kan! but sampai ke malam tak kuar darah....??????

dan hari ni pon cek tadi darah still takde? perut saya pun macam tak selesa... 

camne tu ek? sape yang penah jadik camni??? plz share...tq


18 comments:

:.nick.: said...

tak penah jadik pulak...hoh...cek...cek...bley ko same2 ngan manje...yeay

Fadzillah Kamarudin said...

check ja...
=)

[-suziey-] said...

uiks..peknen kah..nk tau buat je pregnancy test..abis cite..

ZiE FAUZi said...

check jgn x check.. mana tau rezeki hadif nk dpt adik... :P

elly @ suely said...

cek upt terus.... pastu lega dah tau result peknan ke x kan? hehe

bukhairiah said...

penah jd gtu...tp ms tu mmg tau pregnant...br 11mggu...ms kencing setitis je darah...ms tu igt xde rezeki (gugur)..bdesup asben hntr spital...then g toilet nk kencing lg, pon kuar setitis lg..lap ngan tisu tgk xde darah pon...ms cangkung je..doc cek, dia kata baby br nk implantasi(melekat pada rahim)..cuak gile...bile scan, elok je baby bgerak riang bebas..ye la br 11mggu...kecit lg..itu la baby ai nama Azeem tu

CtiE zAr said...

yeah..hadif nak dpt kwn dah..

eima said...

try la check ...mana tau ...
ko planning nk bg adek dah kat hadif ??klu ye mungkin tu melekat tuh...huhu

Hot Mummy said...

x penah jd mcm tu. x mo g check ke k?

Shinnaz Ahmad Rasid said...

entah-entah...congratss! ;p

p.s: nak jadi orang pertama sekali wish!!

ct N honey said...

pertanyaan yang mengerikan pada saya buat masa ni,.....tapi saya kalau pregant tanda2 awalnya pukul 10-12 thari mata nak tutup aje mengantuk yg teramat sngat....lepas tu asyik nak buang air kecil aje...tapi taklah keluar darah.lain orang lain pembawaannya......

ummiaqeef said...

aku pun pernah jadi gitu weh..dlm bulan lps la..risau gak aku ingatkan period tp pakai pad seharian mmg xkuar darah. so sekarang ni aku dah 2bln x dtg sbb period aku mmg x menentu,bln lps pun 2bln lbh x dtg tp lps tu ade..baru² ni ade rase sakit kat ari² nak dukung aqeef mmg terasa sakit, nak jalan pun sakit, nak gelak pun sakit. aku risau gak..ni dah sakit² breast dah ni,xtau nak period ke?

Nad @ MamaZakwan said...

wa, hadif nak dpt adek dh ke..
check je..
nnt kabo ye! hehe

p/s : bestnye..memula eima, pastu k pulak..ala, nak jugak..!!!

munna said...

ada berita gembira ke MRS. K... congrats klu betul ye...

syariza09 said...

wat jer test, kalo + alhamdulillah, kalo -, buat jer lagi

ummi nia said...

akak ditag

http://umminia.blogspot.com/2011/03/contest-photo-anakku-ceria.html

mummysyafie said...

akak mmg biasa lambat period..kadang² sebulan tak datang.

kalau hadif ada adik...taniah taw..

LiErOSe~QiEmi said...

sebelum tau pregnant mmg ada kuar darah.. aku tak tau lak tu tanda2 pregnant.. so now baru tau.. sbb mmg lekat la ni ha..

wei, check la nanti.. mana tau leh join aku & manje hikhik