Aku tak mintak lebih, just tolong doakan mak aku cepat sembuh dan sihat seperti selalu~

.
1st skali, terima kasih kat korang yang dok bertanya pasal kesihatan mak aku... aku taktau dari mana aku nak start, tu pasal dah 3 ari masuk opis, still taktau nak cite camne....

asal nak menaip jer, mesti nak mengalir air mata.. ye la, ini cite pasal mak aku, orang yang melahirkan, membesarkan aku... aku jadi sebak!

yer, mak aku sakit!!

ada ketumbuhan kat dalam kepala mak aku. 





masih di peringkat awal. stage 1. tapi mak aku hanya mampu baring jer.. kalau duduk, cepat jer rasa pening. minggu lepas, 5 hari mak aku 'lost'. dalam erti kata lain, mata terbukak, tapi jasad takde kat situ... di awan-awangan... cakap ngarut², diri tak terurus, terpaksa pakaikan pampers.... dan Alhamdulillah, lepas pergi berubat kat orang kampung, mak aku dah 'sedar'. dah boleh bercakap macam biasa, but still terbaring...

dalam 2-3 hari lepas berubat cara kampung, mak aku dah boleh bangun sendiri, mandi sendiri, makan pon dah suap sendiri... tapi tak boleh duduk lama, mak aku cepat pening!

apa kata doktor?

jalan penyelesaian nya memang kena 'belah' jugak! tapi kat Malaysia ni ada 3 je hospital yang ada kemudahan untuk penyakit ni - HKL, Ampang Putri, Gleneagles. tapi doktor prefer di HKL coz kat sana ramai pakar penyakit ni, dan equipments yang mencukupi.. tapi masalahnya Q/waiting list adalah terlalu panjang... 

so, buat sementara waktu ni, kami sefamily sepakat untuk teruskan berubat secara tradisional. kami bagi tempoh sebulan. kalau keadaan tak beransur pulih, kami terpaksa anta mak ke hospital. itu pon sebab nak dapatkan no giliran untuk pembedahan... kalau dah warded, susah pulak nak bawak keluar untuk berubat traditional.. dekat hospital pon dorang kasi ubat tahan sakit jer... dan tunggulah sampai giliran untuk operation.

dan buat sahabat/bloggers yang baca post aku ni, aku mohon kalian doakan mak aku agar cepat sembuh dan diberi kesihatan yang baik... tak tertanggung rasanya nak melawan dugaan ni, apetah lagi tengok keadaan mak aku yang mampu berbaring jer... menitis air mata aku masa mandikan mak waktu mula² mak sedarkan diri... mak menangis... 




mintak jasa baik korang, kalau ade info pasal perubatan tradisional penyakit ni, sila la inform aku terutama sekali pengamal perubatan di kawasan Taiping. Terima kasih.

34 comments:

deelira@deeliraz said...

semoga kau tabah hadapi dugaan ni kay dan semoga mak kau cepat sembuh. cari lah penawar sebaik2nya..insyaALLAH. jgn putus asa ok.

Pn. Zana said...

Semoga emak akan sihat kembali seperti dulu yer. nnti sy try google cari info pasal perubatan penyakit ni. tabahkan hati yer.:)

umialya said...

sedihnya akak baca n3 ni..

didoakan mg emak sembuh ye, amin

♥cikmOt♥ said...

sebak plak aku baca entry ko ni...
aku doakan mak ko cepat sembuh cam biasa...dan cepat recover kalu operate...

hanya mampu kita lakukan doa pada Allah...aminn...

dan semoga ko tabah...

lovelywa said...

akak doakan moga mak K cepat sembuh..dulu pun mak akak gitu..tetiba jek blur, langsung tak igt ape..kang 3 hari jugak jadik camtu..tp alhamdulillah takde pepe..jaga mak elok2..dia je satu2nya mak yg kite ada kan..

eB ezrin said...

tabahkan hati... dugaan berat tuh... kalo eB sneidri pn musti x tau nk wat per.. tapi eB sarankan cuber 2-2 serentak... sbb x tau jenis2 penyakit zmn moden nih..

mummy_ayu said...

semoga tabah hadapi dugaan nie and semoga emak cepat sembuh....

~farah~ said...

semuga emak mu sihat dan cepat sembuh ya :)

SiTi said...

kak...semoga mak akk sihat kembali...kak..cuba akk tnya kat k.moon...mna dia rawat adik iparnya norma...ct x igt plak pusat rawatan mana dia pegi...ni blog dia

http://miera301.blogspot.com/

Unaizah a.k.a unai said...

allahuakbar...

##speechless##

Nad @ MamaZakwan said...

sedihnya k..!
berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul..sabar le & doa bebanyak..
moga ada balasannya nnt..
jgn putus harap!
kami sentiasa doakan yg terbaik buat mak k..

kakngah said...

mmg betul.. bila dah warded HKL payah nak dpt "cuti" selagi treatment tak habis. mak sedara pengasuh anak2 aku kanser servik. dari sebelum puasa duk HKL. raya hritu dpt balik sekejap je.

apa2 pun aku doakan yg terbaik utk mak ko ye... terus bagi semangat kat dia.

Puteri Satu said...

allahuakbar... klu dah nama mak... sakit pening dia pun kita risau.. ini pulak sakit yang macam nih..kan... yerlah dari sihat..tetiba terbaring.. memang satu kejutan kan.. akak doakan mak kay cepat sembuh... insyaallah...

ratna said...

Saya akan doakan yg terbaik utk mak awak. Byk2 sabar yer, k.

Shinnaz Ahmad Rasid said...

sabar ya kak K. Semoga mak kak K cepat sembuh.

|| NaFiRaa || said...

tabah kan hati yer.. kami semua akan doakan kesihatan yang terbaik untuk mak awak.. moga mak awak cepat sembuh..

try bawa pi berubat ngan Darul syifa'..

JaSSNaNi said...

sabar banyak2 ye... setiap dugaan yg datang ada hikmahnya..

di doakan semoga mak cepat sihat seperti biasa... aminnnnnnn...

@e_da said...

besar dugaan kan.. sape tak sedih lagi2 mak pulak..kami doakan semoga mak K cepat sembuh sperti sediakala

eima said...

aku doakan mak ko cepat sembuh dan dapat Q cepat utk operation tu ... tp mmg betui neurology tebaik kat malaysia adalah HKL ....

Cik Puan*PIE said...

bnyk2 bsabar kay.aku doakan smoga mak ko kmbali sihat.cubalah ape jua rawatan untuk sembuhkan pnyakit mak ko tu.mudah2an sembuh.kuatkan semangat dan jaga kesihatan ko jugak.

zura_habib said...

insyaallah mak kamu akan baik2 sajer:-)

syariza09 said...

semoga cepat sembuh. semoga Allah permudahkan segala urusan

.::Lynn::. said...

semoga mak siti cepat sembuh.. insyallah...

hyazz said...

insyaallah k...kya doakan semoga mak cepat sembuh dan sihat cam biasa...

try bagi mak minum air serai..
rendam lam air panas macam teh...pastu bagi mak minum...
mane tau kot kot nak jadik elok kan...tak cuba tak tau...

nanti tgk kat link kat bawah ni..
http://anizyn.blogspot.com/2010/06/khasiat-serai.html

:.nick.: said...

sabar byk2 kay

mama's princess said...

as salam.. akak doakan smg emak kathy cepat sembuh dan sihat seperti sedia kala. sedih jgk bila dpt tau berita nih. tp kathy pun kena kuat smgt taw.. jgn sedih2 dan ikhtiar lah apa2 cara pun yer. insyaAllah..
* hugs

me said...

Ya Allah.. beratnya dugaan mr.k. sabar bnyak2 Insyaallah moga mak mr.k cepat sembuh amin..

Yana Kama said...

Semoga mak akak dikurniakan kesihatan..insyaallah saya doakan mak akak beransur sembuh..amin

MrS. F!zA said...

msih sempat lg nak usaha dgn mcm2 jnis rawatan..insyaallah mak sembuh tu nanti..

tak terbyg perasaan kalo ai kt tmpt yu..

munna said...

semoga mak mrs k cepat sembuh ..insyaALLAH.... berusahalah

.:Mama Dhia:. said...

moge emak mrs k segera sembuh.. kuatkan semangat yer...

ummiaqeef said...

semoga ur mom cpt sembuh! insyaAllah, semoga semuanye berjalan dgn lancar..

dniescake said...

sabar ye ibu.kiter pernah hadapi benda mcm ni 2 tahun lepas, mak, tahun lepas ayah.benda tu menguji tahap kesabaran kita sbg seorang anak. apapun terus usaha utk berubat. Try tnyer HUKM coz kat sna byk pakar2, walaupun separuh kerajaan, tapi kiter kan leh cover ibu bapa kitakan. so try la..dulu que ayah kite pun dlm 2 bulan camtu.apapun kita ikhtiar selagi upaya,sama2 la kita berdoa kesejahteraan ibubapa kita

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

semoga mak cepat sembuh....
aminnnnnn