Seronoknya Kenduri-Kendara kat Kampung!

.
.
sambung lagi citer pasal raya haji... time raya tu kan kami sefamily ada buat korban dan kenduri sekali.. so pagi² tu lepas sembahyang raya memang ramai la jiran-jiran datang umah nak gotong-royong masak. best sangat suasana camni.. klu kat bandar memang dah kurenggg la semangat camni.. ke takde langsung dah?? orang bandar semua nak cepat dan mudah! order catering je senang. dah tentu tak perlu susah payah, peluh pun tak keluar.. yang penting sediakan duit sajok! huhuhuuh....
 
ni kat rumah aku, jiran² tolong potong bawang-halia-cili-etc-etc


ni plak kat umah maklang aku... depan umah jer... maklum la, adik-beradik semua dok keliling umah.. hewhew...


yang kaum laki buat keje kat luar umah...


adik n sepupu aku dok cuci daging kebau...


rebus daging


nasi daging


orang lain sibuk buat keja, kami sepupu-sepapat sebok dok begambo... huhuhu...


antara juadah lunch raya....


lepas sembahyang jumaat, baru la orang datang makan...


kaum bapak sila makan kat khemah luar yer...


ibuk-ibuk jemput la masuk umah makan... hehehe...


Alhamdulillah.. semua berjalan lancar.. nasik-lauk-pauk semua habis....

dalam kui 2.30 pm aku masuk bilik jab nak rehat²... penat kot! padahal buat keje ape je kan? tup-tup tertidor yuolls... kui 6.30 pm baru terjaga... fuhh... raya atas katil la jawabnye... .. sedara-mara datang pun tak sedar... huhuhu

.

4 comments:

JaSSNaNi said...

macam ni la best... ramai2 gotong royong lepas tu makan ramai2.. mmg kat kampung camni..
bukan senang nak jumpa skrg.. sbb kat kg pun ramai dah banyak duit.. so upah je sesapa.. kan.. kenduri kendara pun ramai yg guna catering je..

Nad @ MamaZN said...

belah kite takde dah camni..sume katering
tapi belah papazakwan masih camni lagi
seronok reramai
tp tu la, ada anak kecik ni kengkadang segan..
nk tolong, tp anak asek berkepit n meragam
dah rase serba salah

:: Mrs.Eady :: said...

seronok nyer mcm nie..

Nafira usof said...

kat rumah My ma ade lagi kerja rewang nih.. memang sonok.. meriah jer masa buat keje.. kena plak ade makcik2 yang melatah.. sakit perut menahan gelak.. hehehe..