Petua Goreng Ikan tak Melekat dan Pecah




Nak share satu petua ngan korang. Kadang2 bila kita goreng ikan mesti ikan tu melekat kat kuali or pecah2. Terutama skali kalau ikan tu dah lama or saiz kecik. Petuanya senang jer.. Korang masukkan tepung dan gaul skali dengan serbuk kunyit n garam. Komfem tak pecah punya. Ikan goreng pun rangup dan sedap. Tapi aku letak tepung bila goreng ikan selar kecik ni je la.. Ikan lain tak try letak lagi. Hehehe... Petua ni budak juai ikan kat pasar tu yang bagitau.. Selamat mencuba!


3 comments:

ratna said...

Ooo cam tu ekk..ok nnt nak try. Lg 1 petua biarkan minyak betul2 panas & goreng ikan side by side lelama sikit.

eima said...

tips lagi : letak kulit bawang

dan tip paling penting kualiti mesti basuh bersih...slalu kes kualiti tak bersih la melekat tu

syariza09 said...

letak asam keping pon ok, campak jer dlm kuali yg dh panas minyak, pastu br letak ikan