Seminggu Balik Kampung, Berat Naik 5 kilo!!!



Hari Selasa baru ni kat opis ada buat kursus kesihatan.. so, ada la timbang berat dan tinggi bagai untuk cek BMI kiter... so, aku pon dengan konfidennya cek la berat. dalam hati dok kata komfem berat maintain punya. sebab sepanjang taon ni aku cek berat aku maintain ajew.... tetiba terbeliak bijik mata ko! tak percaya berat naik 5kg! huh!! tengok result BMI dapat terlebih berat badan pulak! tiiiidaaaakkkk!! terus rasa down gitew... laju² jer cek insta carik mana jual krim kempiskan perut sebab perut aku ni mmg macam dah ngandung 5 bulan. adesssss. nangissss T____T

pastu pikir balik, berat aku maintain sebelum ni maybe sebab susukan hessa... now hessa pon dah 2 tahun 1 bulan. still lagi dok menyusu badan tapi dah kureng. hessa pulak takmo susu formula.. direject nye susu tepung yang aku beli...

lagi pon minggu lepas dok kampung seminggu. lepas tu pulak hari² mak aku masak sedap giless. mana boleh tolak! semua aku taram! tengah malam pon makan nasik lagi.. sehari 3-4 kali nasik aku bedal! memang mencanak la berat naik! adessss.

jadinya, aku nak up la menu yang mak aku masak.. memang rajin dok snap gambaq makan ni sebab nak wasap kat group nganjing adik-badik. bagi depa jeles sebab tak dapat makan! ngeeee~


mee kari mak memang terbaikkk!!

nasi beriani

masak lemak cili padi

ikan keli bakar

ulam-ulam ni semua mak tanam belakang umah jew

udang goreng 

asal nama mak masak jew, ayam goreng pon dah rasa sedap gila oiiii

air asam all time feberet kami adik-badik

nasi lemak singgit. klu tak masak utk sarapan, selalunya beli jer nasi lemak... nasi lemak kat kampong paling murah skang 60 sen. dulu ada lagi nasi lemak daun pisang 20 sen. now takde dah...

ulam-ulam ni mak baru petik masa kami tengah bersiap nak balik sini... nak bagi kat mertua aku

selingan~ klu tak berendam kat sungai, depa berkubang dalam ni jerr... tapi sekecik dua orang tu penakut lagi mandi sungai. menjerit2 bila letak lam ayaq... 

kalau la dapat kerja & menetap kat kampong kan bestttttttttttt!!





9 comments:

Nafira usof said...

memang betol lah. kalo mak yang masak, ape pon jadik sedapkan~ sama lah ngan saya. kalo balik kampung konfem berat naik mencanak2. sebabnye makan nasi x hengat. tapi x tahan nak tengok saja. mesti kena makan. demok pon demok lah. hahahahaha. nanti boleh diet semula. hahaha

Norma NML said...

Sama la kita..kalau balik kg mmg berat bertambah...kerjanya jjcm je..mcm mengidam la plk..hih

syawalsimpsons said...

TAKPE KAK....BOLEH EXERSICE LEPAS NI..INSHALLAH OK

lieyalatif said...

fuhh kalo tgk dari lauk2 ngan makanan2 tu no wonder laa naik 5kg...lieya pun leh naik berat byk kalo gitu...tapi rugi diet kalo lik kg...so bedal jek...air tgn mak terbaik wooo...

eynda said...

Kalau lauk pauk macam tu akak pun akan naik berkilo-kilo...sedap sungguh! :-)

eima said...

aku lapar tgk lauk mak ko masak ni wei ....

misz sheyla said...

heaven gile duduk kampung...huarghhhh lapar pulak tgok..aym goreng pun nmpk sedap

Lea Ismail said...

baru bercadang nak bakar ikan keli petang ni

Nana said...

aku ni ari2 balik kampung wei
mana tak gomok hahaha
balik keje buka tudung saji mak
adoi xle menahan