Percutian ke Perth, WA Day 1 Part II (Coventry Village || Albany Wind Farm || Torndirrup National Park || Review Park Avenue Holiday)



Morning.... ok, jom sambung balik kisah travel kami ke Albany, WA - masih lagi di hari pertama yer.  Nak baca part I sila klik SINI


Day 1 - Jumaat, 26 Februari 2016

ni antara permandangan di Albany... lalu tepi laut gitew... langit ostolia sangat cantikkk!!!


pantai die pon bersih and crystal clear water........... klu kat mesia nak tengok pantai gini kena pi pulau perhentian, redang, tioman, etc... kat sana pantai² die sangat kebaboommm!


Dalam pukul 3 petang camtu kami sampai di Albany Wind Farm - ladang kincir angin terbesar kat Australia.. Tempat ni dibuka untuk public dan masuk adalah percuma.

nak ke wind farm ni jalan dia berbukit sikit and agak sunyi... dah sampai farm tu, jalan die macam ni lah.. tak bertar... eceli, kat sini takde apa pun, just ada kipas besar tu jer.... tapi kat tempat kite takde kan? 


info : Ada 12 kincir angin semuanya dan membantu membekalkan 80% tenaga elektrik yang diperlukan di Albany. 

husband aku drive betul² bawah wind mill tu... besar giler weh.... kuat betui bunyi kipas tu bila berpusing... gerun gak rasa dok lama² kat situ.. dah la dalam utan.. takde sape plak tu kat wind mill kitorang benti tu... 


image by google

eceli, ada lookout point dia... so, boleh lah nampak ke semua wind mill tu.. tapi weolls pegi satu tempat jer... tak jumpa plak lookout point nih.. :p  superb kan permandangan dia??? 

sekejab je kami kat wind farm tu sebab nak berkejar ke Torndirrup National Park pulak nak tengok Natural Bridge and Gap... takut tak sempat pulak, kat sana kan cepat gelap... 

Tapi carik punya carik, waze dok pusing-pusing tempat yang sama... still tak jumpa national park tu... ayayaaiiiiii..... aku penah baca kat group fb cuti-cuti perth katanya tutup sebab dalam proses upgrade tempat tu.. dok berangan kot la dah bukak kan masa kami pegi nih... rupa-rupanya still tutup yuolls... aduh... frust jugak rasa!!

tapi aku up jugak lah gambar natural bridge and gap tu yer... bagi gambaran kat korang camne tempat tu... image by google yeh... tengok gambar ni rasa cam alaaaaaa..... awat la tutup??? bila lagi nak pi tengok depan mata sendiri??

Natural Bridge and Gap terletak berhampiran Torndirrup National Park.

 Ni la Natural bridge.. nampak cam bentuk jambatan kan? info : bridge ni tercipta dari kuasa ombak dari Southern Ocean yang mencipta formasi batuan berbentuk jambatan.

info : The Gap pula adalah jurang sedalam 24 meter ke permukaan laut. Airnya boleh menghempas kuat dan percikannya boleh sampai ke atas.


so bergerak lah kami dengan perasaan sikit kiciwa sebab tak boleh pegi tengok natural bridge and the gap.. sobs. sobss.... tapi masa otw nak ke tempat penginapan tu kami disajikan dengan view yang cukup cantik.. Subhanallah.... cantik sangat yuolls..... jalan die berbukit.. so kita boleh nampak view lautan yang sangaaaaaattttt luass...... rugi betui tak benti snap gambar padahal ade jer lookout point kat situ... :(


dalam kui 5 petang camtu, kami sampai tempat penginapan di Park Avenue Holiday Units dekat area Middleton Beach...


Tempat penginapan kami di Albany... aku rasa ni rumah owner apartment. amik kunci semua kat sini... bilik-bilik kat belakang rumah ni... konsep apartment ni lebih kurang homestay gitew...

alamat :
Park Avenue Holiday Units
13 Golf Links Rd, Middleton Beach WA 6330, Australia



apartment ni booked tru Agoda.... baca review kat tripadvisor pon sume cakap okey. yang bestnya boleh walking distance jer to the beach. tapi kami naik kereta lah.. :p



semua unit 1 tingkat jer.. kami amik apartment 3 bilik. rate RM660/nite. parking depan apartment je yer.. senang keje...




apartment ni kecik jer tapi sangat cozy... old skool skit nampak, tapi ok la kan?

Bilik 1


Bilik 2. Bilik 3 malas nak snap.. wahahahaha :p


kitchen - semua alat memasak disediakan. tapi ofkos la kena samak dulu kan? lady yang jaga unit ni dah pesan. lepas masak kena make sure kemas balik macam asal... sebelum checkout sampah² pon kena buang sendiri... klu tak bersih, dia caj dalam kredit kad lol...



bilik ayaq ada satu jew....

dah simpan barang, baring², rehat², mandi, jamak, etc.... budak² dah mandi, ayah ajak pi Middleton Beach pulak... dekat jer dengan apartment.... tapi malas jalan kaki.... sejuk sangat time tu yuolls.... kui 6 ptg dah senyap sunyi dah kawasan pantai tu... takde orang dah.... masa kami lalu nak ke apartment tadi dalam kui 5, penuh lagi orang kat beach tu... 

again... ulang ayat yang sama - pantai dia cantik, bersih, etc, etc :p

then singgah kejab kat playground kasi anak² panaskan badan~


suka mek hessa dapat main...


sebab tak puas hati tadi tak benti snap gambo, ajak en somi pegi lookout point tu balik.... nak tengok permandangan petang² nih... 


jadi la buat kenangan... masa cerah tadi view lagi cantik... ni dah nak malam, kelam je laaa.... esok dah tak lalu jalan ni... ikut jalan lain pulak.. 


dah malam... belek-telek apa yang senang dimasak sebab tuan umah dah pesan jangan kotorkan dapur dia kan? so, takmo la masak berat², kang teruk nak mencuci pulak....


masak ini la senang... nasi goreng kampung brand sharifah. panaskan ajew.... gambar amik dari belog cik puan mimi


nasi goreng kampung instant... takyah tumis bagai, panaskan balik sajok, then dah boleh makan... rasa? boleh laaa tapi harga mahal noks... 


ni pulak sambal bilis intanst... kita makan instant² je la malam ni... tapi sebab tak kenyang, malam tu kak ipaq aku masak lauk sardin + nasi putih pulak... sejuk² memang best makan sardin.

ikutkan malam tu lepas makan nak pusing² tengok Albany town.. tapi masing² dah melepek atas katil... so pepaham je laaa? lagi pun kat sini kui 5 petang kedai semua pon dah tutup... so, kite tengok pekan die dalam google image je la... ahaks...


Albany Town

Day 2 pulak kami akan ke Valley of the Giant, Busselton Jetty dan terus balik ke Perth semula.... till then. bubye Albany... we'll missssssssshh you... hugs ♥


p/s : next entry minggu depan kot... esok tak sempat taip kot.. nak half day, adik kawin.. haini die nikah, tapi ku tak balik.. tunggu kenduri je laa.. ahaks.. apa punya kakak la kan? dah ko nikah hari khamis kenapa? anak sekolah pulak tu. adessss....



4 comments:

Chekgu Azrine said...

cantiknya albany...
laut dia hadusss...menyusuk kalbu nengoknya...
1 day inshaAllah nak terai jalan jauh skt...aminn

aizamia3 said...

Subhanallah.. cantik, bersih pantai dia.. dengan anginnya lagi.. bestnye..

Panjang Azhari said...

huuiiisshhh syok nye wei....tah bila nk ade rezeki ke sana

Ahkak Geli said...

uiks dah seberang dah jarak kita..apasal tak lajak je umah aku..