Percutian ke Perth, WA Day 3 Part 2 ( Kailis Fish Market Cafe Fremantle | EShed Markets )

Day 3 - Ahad, 28 Februari 2016

Dari Kings Park kami terus menuju ke Fremantle untuk lunch fish & chip yang femes emes tu. nyumss... perjalanan tak jauh pon dalam 30 minit ajer..

okey, kat sini ada tersilap parking skit... ni semua salah waze! uhuks... ker kitorang yang tak menyabo?? nampak parking ajer terus nak park kete padahal nak pegi Kailis tu jauh lagi kot! aduhaiii... menapak la kitorang boleh tahan jauh jugak.. tapi okey jer, boleh jer cuci mata tengok town and bangunan bersejarah kat Fremantle ni.. cantik ok Fremantle town! macam kota lama, wajib datang okey klu mai sini...

gambar cilok dari blog umiyumi 

jalan punya jalan ternampaklah bangunan Eshed Markets nih.. EShed Markets memang terkenal di kalangan rakyat Malaysia yang nak beli sebeniers murah! tapi kita lupakan pasal sopim tu dulu.. yang penting skang ni kena pikir pasal parking kete.. tak sanggup nak jalan patah balik ke parking sana.. so nak tak nak kami suh hubby n abang aku pi amik kete n parking kat area Eshed Markets ni. senang nanti nak sopim n dekat jer dengan tempat makan fish n chips tu.

so, sementara cik² abe pi amik kete, kami teruskan berjalan sampai ke Kailis Fish Market... semput hoiii haini banyak nau kena menapak. dah la pagi tadi kat Kings Park pon banyak jalan.. kat Fremantle ni ada 2 kedai makan fish n chip yang femes iaitu Kailis dan Cicerello.. tapi melalui survey kat belog², ramai yang suggest makan kat Kailis Fist Market Cafe sebab lebih terjamin halalnya... 

Kailis Fish Market Cafe, Fremantle

dah sampai Kailis, jenuh nak cari tempat duduk.. hari minggu kan? perghhh.. penuh hoiii orang tengah makan... so, tunggu la kejab sampai ada yang bangun.. ramai gak nampak orang mesia makan kat sini... 


Kailis and Cicerello ni sebelah-sebelah jer... 

 
ni resit 2nd order... yang 1st order kami makan dlu sementara nak tunggu hubby sampai.... tak order siap² utk dorang. makan fish n chip panas² baru best... so, ni order makan untuk hubby n abang aku... sila la darab 3 kalau nak tau berapa... :p

 sampai sini wajib order fish and chip... rasanya sangat la mabeless. terasa fresh betui kat tekak. portion sangat besar dan boleh share dua orang! 


kalau nak tau set ni takde sos yer... sos kena beli asing. ada macam² jenis sos kat sini, tapi takle blah laa.. nak jugak sos life tu.. :p nasib aku memang ada bawak sos life yang paket tu.. siap bawak dari mesia okey... 

Cara nak order pulak, kena beratur kat kaunter n bagitau nak makan apa, pastu bayar.. lepas bayar korang akan diberi pager ikut nombor giliran. dalam beberapa minit pager tu akan berbunyi tanda makanan dah siap dan silalah amik di kaunter yer.. kat zawara coffee pon ada buat sistem pager gitu.

Best lepak kat sini. permandangan cantik dah tapi panas sikit la... huhu... kalau nak ekon, kena makan kat dalam lah.. tapi tak feel la pulak kan? lepak makan fish n chips sambil tengok bot and kapal baru nampak cam pegi obersi... ngee~ 

kak ipar aku nak try lobster, tapi harga ya ampunnn... mahai nau!! so, die order ni je laa... 

first time hadif makan oyster, sedap katanya... mak memang tak lalu nak makan food gitew...

alahai... tengok gambo ni teringin pulak nak makan fish n chips.. aku masa pegnen memang takde ngidam pelik² pon... malas nak layan ngidam² nih... skang nak tunggu durian luruh je ni kat kampong. hehehe...

cuci mata tengok bot

yang belah sana tu Cicerello~

lepas kenyang-makan tak habis-tapaw bawak balik. ngeee.... teruskan misi habiskan AUD. hehehe.. jom kita pegi Eshed Market!!!

 maka berjalan la kami menuju ke E-Shed Market, jalan kaki dalam 10 minit gak kot... kami ikut jalan tepi pantai.... tapi malas pulak singgah panas² gini.. laki aku bawak hadif sorang jer jenjalan kat situ... sempat gak aku pas henpon suh die snap gambo....



lawa gilaaa kot beach dia... jernih betui air!!


tak sure ni bangunan apa... macam kubu pertahanan lama pon ye jugak...

wokey, take note! E-Shed hanya dibuka pada hari minggu sahaja sahaja (Jumaat-Ahad) dari pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang. So, make sure bila buat itinerary tu pegi sini hari minggu saja ok!

dalam Eshed ni ada 2 kedai yang top iaitu Megabes dan Aussin. 

tapi kami pergi kedai Megabest sebab kat belog ramai yang suggest kedai ni. Owner Megabest ni adalah orang Singapore yang dah lama menetap di Perth. staf kat sini students Malaysia ok.. sangat la peramah n helpful.. so, memang banyak la kami memborong sebab adik tu rajin melayan. 

kat Perth pon ada jer jual sebeniers tapi harga memang jauh beza lah dari Eshed.. so, better beli kat sini... berbaloi-baloi... 

lepas sopim kat sini, jom kita perabis AUD kat Watertown Brand Outlet pulak...



5 comments:

Chekgu Azrine said...

Perasan tempat ni dalam satu drama baru2 ni..tajuk xingat..aron ajis berlakon...hehehehe..canytiknya tempat mcm tmpt org2 kaya lepak...hhehheeh

lieyalatif said...

tak yah le makan raw oyster tu...hang kan peknen...tak elok mkn bende takmasak proper...tapi tu peberet aku tu....perah lemon..letak cili sikit..seduttttttttttttttt....

eima said...

klu aku mmg tak lalu le nk mkn ny oyster tu ... tp hadif steady je ... caya la ... anak aku kerang pun die geli.... syoknye pi aussie ....

Nafira usof said...

wahhhh..sonoknye dapat cuti2 obesi.
siap bawak anak2 lagi.
kagum lahhh.. cam ner handle anak2 kalo gi jalan2 obesi yer?
teringin jugak nak pergi jalan2 obesi. hehehehe

Cik Puan Eka said...

Adoi teringan plak tgok fish n chips tu. Kalau kat sini ikan dory tu frozen punya. Mesti jauh lg sedap yg kat ostolia ni hehehe.

Alamak pantai tu lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa