Menu Sahur dan Berbuka Ramadhan 1437H


 Assalamualaikum. Selamat Pagi. Puasa tak???

Alhamdulillah, dah 11 hari kita puasa... so, macam taon² lepas, wajib share juadah sahur n iftar kat belog tersayams... harap bertabah dan tahan ayaq liuq ya. :p

selalunya setiap hari aku akan bangun kui 4.30 pagi.. dalam masa stengah jam tu la nak bersilat kat dapur... slalunya lauk sahur makan balik lauk berbuka semalam. tapi tu pon kalau ada lebih laa.. slalu aku goreng ayam/ikan masin je utk sahur.. kalau rajin skit buat sardin. huhu... then kui 5 pagi bangunkan hadif untuk makan sahur...

susunan menu tak ikut hari yer.. mak lupa sudah hari apa makan lauk² nih :p

tomyam campur.. guna paste beli kat padang besaq. sedap dan mudah!


sup ayam + fishball. si hadif tu antu fishball. 


try buat ayam masak kicap yang viral kat fb tu utk sahur. perap ayam malam tu siap².. tapi derhaka skit la, xde la ikut betui² resepi tu...


 ayam goreng kunyit


taon ni cam baik skit.. kurang beli kat param. mak rajin turun dapoq. klu beli pon lakiku beli kuihmuih jew...


menu bertemakan udang ~ masak lemak udang, sambal udang & kobis udang. ngeeee~ incik somi pegi pasar borong udang 2 kilo... mek hessa la suka betui ngan udang.. 

  
sayur campur


 sambal udang


 daging masak lemak


menu berbuka 3 hari lepas rasanya~


sambal ikan


ikan bilis + kentang goreng


sayur campur


adik aku balik dari kampung. kirim kat die suh bawak balik durian.. dapat sebijik pon jadi laa.. tak puas makan balik haitu. huhu


ni menu bukak pose malam tadi... ikan bakar, sayur campur, ayam masak kicap & ciken wing beli kat param


incik somi la ni dok sebut nak makan ikan bakaq. mak sebagai isteri prihatin gigih la buat ikan bakaq ni~

untuk juadah berbuka petang ni ingat nak masak udang goreng bercili + ikan goreng je la kot! 


9 comments:

eima said...

wahhh byk nye lauk .....
mcm kami jenis mkn mee2-an so menu aku mmg mee je la .. tak ambik gambar pun .... mls

mama tisya said...

byk menu udang ye....kita sahur husband kejut kul 5..die yg rajin nk goreng2 ke apa..sbb biasa mkn kurma & minum air je tp dh byk husband masak so mkn juga ler skit..

wanihasmi said...

waaa.. meriah btl.. sy pun tgh amik mood nak merajinkan diri utk masak ;)
Follow blog sis

ibuayu said...

meriah...tang sahur tu suka yg masak berair kan...pembangkit selera

Cik Puan Eka said...

waduh2 lpar terus ini bukkk. Hahaha siyes lapo lahai tggu time nak balik opis ni.

Kita pon suka udang. Asal ade udang je dah suka sgt duk maska sambal,kicapla, gulai lah

lieyalatif said...

tu diaaaaaaaaaa weyyy..telan ayaq liuq tgk menu ko satu2 hah...satu2 aku belek beb hahaahahah..buat cuti2 matoooo...aku kalo sahur mmg kalo tak nasi goreng, aku tukar nasi panas ngan ayam atau telur goreng...laju gak budak2 ni mkn hahahaahaha

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah sedap2 menu terlir mak tang tengok....rajin masak2 time sahur, kita satu family jenis sahur minum air je, damia plak sahiur makan koko crunch + air milo...

Mommy Cici said...

banyaknya lauk pauk. ikan bakau tu mnggoda sangat.

LadyBird said...

Kedai mkn kak wok tu ade satu kt klntn kan? Hr tu ldy mcm terpndg2 kt klntn time g kenduri..