aku, dia dan dslr

.
muahahaha... tajuk tak hingattt!!
.
Mr. K skang tengah kursus... Kursus Fotografi. Keje Mr. K skang ni memang kena banyak tangkap gambo.. skodeng sana, skodeng sini macam paparazzi! hahaha...
.
Last week saya ada dok hingaq kat telinga die nak beli slr. banyak kali jugak cakap tapi dia sengih² jer...huhuhu... saya tau die tak minat sangat bab² fotog ni... so, mintak² bila die balik nanti, die akan cakap camni... "yang, jom pi beli slr"... muahahaha... pengsan sekejab. kot la penangan kursus fotog tu die leh terminat lak bidang ni!
.
malam tadi, saya sms just to say gudnite! tapi tak berbalas. senyap. sedih. sobsobsob...
.
then, dalam pukul 1 pagi camtu, hubby reply. "sorry yang... tak perasan. abang khayal tangkap gambar malam²..esok pagi abang call"... hohoho... *sigh* di situ! *wink*wink*
.
so, pagi tadi dah dapat call dari encik suami! sembang prung-prang-prung-prang.... last skali beliau sms, "survey la nikon yang murah-murah, tgk bape megapixel dia? lensa dia? tanya la uncle X kot dia ada or tau slr murah²!" wahhh!
.
tapi bang, kenapa mesti MURAH? hahahaha...
.
so, kepada kengkawan ku yang baik hati, saya tau kome terer². sudi la share kat saya dan suami kat mana nak carik slr yang murah katanya! hahahaha... untuk new beginner cam kami ni apa yang DOs & DONT's! apa brand yang bagus, lens and whatsoeva...toche...
.

19 comments:

ibuayu said...

ibuayu dah mula teringin nak beli dslr ongkos belum cukup...So selamat berjaya..tumpang suka

Shinnaz Ahmad Rasid said...

suami kita ada. tapi kita tak tahu. tahu amik gamba jer..hehe. tapi mmg cantik. tak cantik pun jadi cantik. camna? haha.

ZiE FAUZi said...

wahh..tak lama lg byk la gmbr hadif yg cantik2 yer

..nOj.. said...

heheh tak sia2 dia pg kusus tu. tahniah weh :p

~aSHa~ said...

ehehehehehe tak tau....

tau dgr je dari mulut ke mulut....

takde ke'lapangan' nak beli..ehehee

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

hoho kalo i CANON tetap pujaan hati!! huahua..

selamat b'DSLR'...hehe

MRS. K said...

@ibuayu
hehehe.. tq..tq.. tu la, tengok la camne sebab ingat nak penuhkan rumah dulu..huhuhu

MRS. K said...

@Shinnaz Ahmad Rasid
kira tahu la tu! mihahaha

|| NaFiRaa || said...

ai x teror jugak pasal dsrl ni.. sob sob..:)

Elyn said...

kalau nak beli dlsr ni... kene survey banyak tempat pastu camparekan harga setiap lens. kalau mr K dah pandai gune macam2 lens lai bagus. bargain kaw2 dengan kedai camera. pastu setiap spec DLSR ni berlainan. kene comparekan juga. nak senang pi tye budak2 yg dah pakai nikon. i nikon tau tau sebab prefer pakai canon. cume cara nak beli tu sama je heheheh

h a i z i said...

YL CAMERASERVICE
FB-3, 1st Floor Pudu Plaza
Jalan Landak, off Jalan Pudu.
Kuala Lumpur
55100
Tel No.: +6016 218 7810
Fax No.: +603 2148 7810
Email: chliew325@hotmail.com
Mobile No.: +6012 380 6733 (Desmond)

1. Engtong Systems Sdn.Bhd
No.31, Jlan SS 2/30,
47300 PETALING JAYA
SELANGOR D.E
Telephone: 03-78755211/78763955
Fax: 03-78756441
Contact person: Mr.Chan or Ms.Karen


Direct Photo (kat area carrefour jalan peel, cheras)
Alamat: 28/2, Block N, Jln Warisan Cityview, Batu 21/2, Jln Cheras, 56100 KL. [map]
Tel: 03-9205 5868 Fax: 03-9205 5663
E-mail: sales@directphoto.com.my
Contact person: Ken 016-2281588

untuk barangan jenama
Hasselblad, Linhof, Zeiss Ikon, Gitzo, ilford, Lensbaby, Expo Imaging, Lastolite, Amabilia, Billingham, Tamrac

boleh ke Shriro Malaysia di
Lots 22 & 24,
Jalan 225, Section 51A,
46100 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
Tel: 603 - 7874 9842
Fax: 603 - 7875 2400

peta jalan: http://www.shriro.com.my/map-pj.htm

web: http://www.shriro.com.my/p-lastolite.asp

MRS. K said...

@h a i z i
panjang nye list..nyway thanx a lot! dah print..hahaha

ppb_ppkp said...

salam..Mrs K,
jarang comment dlm blog ni..silent reader jer..hehehehe..Terima kasih ada ucapan TAHNIAH..alhamdulillah..rezeki dari DIA.mudah2an dipermudakan..
ok..back to entry...DSLR ni..kalo utk permulaan..better amik yg biasa dulu..xpayah byk gadgetnya..
mcm kak imah..amik NIKON D3000..regenya lani dlm RM1800..masa kak imah beli RM1900.
sebenarnya x kira DSLR jenis apa...rege brape..yang paling murah nikon D3000 la..
xkisah..sebab atas kreatif kita nak amik pic tu..nak edit.dia..
yg penting ada DSLR ni kena faham 3 benda basic..
ISO,Shultter speed, Apperture... 3 benda ni kena study baru la semua benda2 pasai DSLR n teknik2nya kita boleh create...maksudnya...pandai main subjek yg kita nak shoot..akak pon baru lagi..
kebetulan minat sama dgn hubby..so..sma2 xplore..search kat internet......
skrg ni dlm proses himpun duit syiling..ehheh (sebab beli DSLR yg ada ni guna duit tabung)..
nak tukar amik NIKON D90..insyallah ada rezki..
SEBAB????sebab..bila nak tambah extra gadget spt lens...blh cari yg murah..coz..body D90 dah ada motor..
body D3000 dan D5000,motor xdak..so kena cari lens yg ada motor...lens cukup mahal...huuhhu..
memang body murah...so...pasni...nak himpun syiling 5kupang byk2..eheheh..ntah bila la leh sambar ...
apepon....selamat berjaya buat hubby mrs K, selamat memasuki dunia photog...best taw....
kita taw nilai 1 gambar tu...wpon hanya sekeping kertas..percayalah

mama_auni said...

wah bestnyer..kiter nk jugak beli tp kene kumpul duit la dulu..hehehe

ppb_ppkp said...

mrs k..sama2..sharing is caring..
aah..batu kurau,,,nape??hehe

ppb_ppkp said...

batu kurau kat pekan tu.depan sekolah arab syubbaniah..tapi mak pak akak lani dok kat felda chini..pahang..kadang2 ja balik sana.
selalu ke air terjun sempeneh..syokkk

Ena said...

mrs. k,

asben ena memg amik gambo owang kawen.. kalo nak beli nikon D90 memg best.. biasenye kalu dah p kursus selalunye org akan jatuh cinta ngan fotografi sbb di ajar teknik2 nak amik gambo camner kan!.. psatu diajar nye juge camner nak gune dslr..

lupe pulak asben ena dulu beli kat mane.. heheh

lovelywa said...

hallamakk..nko nk beli gak ke K?? akak pun nk gak..huhu..mintak2 laa terbukak hati en.somi nk beli gak..aritu pun ada ura2 nk beli..tp senyap jek..hampehhsss..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

skang fotomiami tgh wat warehouse sale.. boleh gi.. berbaloi!

http://www.shoppingnsales.com/2010/05/11/20-23-may-2010-foto-miami-warehouse-sale/