REVIEW : Movie Animation Park Studios (MAPS Ipoh, Perak)


Assalamualaikum....

Hai korangssss..... rindu nak update belog! tapi malass nak taip entry.. ngeeee~ tapi haini terajin sikit, so sudi-sudikan la baca post kita ni yer... kisah Cuti-cuti Hong Kong pon tak abis cerita lagi.. tskk.. tskk.

Sebelum PRU14 haitu kite amik cuti 2 hari balik kampung. anak² kita pontengkan :p 
Pastu PH menang pulak, dapat cuti 2 hari lagi. so total 9 hari jugak la kite cuti... fuh... kalah cuti raya. ahaks.

dah janji ngan anak² nak bawak pegi MAPS Ipoh. sebab minggu sebelum tu kite dah burnkan tiket flight pegi Terengganu - ingat nak pegi Pulau Perhentian lagi, tapi tak kesampaian. so, tak jadi pi Ganu, kita gantikan dengan MAPS je la...

maka, di sini lah kami sehari sebelum PRU14. ngeeee~


Park Map ~


๐ŸŒŸ Review ๐ŸŒŸ

๐ŸŒŸ Ada 6 theme zone dalam MAPS : Animation Square, Dream Zone, Blast Off Zone, Live Action Zone, Lakeside Zone, Fantasy Forest Zone

๐ŸŒŸ Sebelum tu nak bagitau tiket masuk beli kat 11street. Total 2 adults & 2 kids RM 214.25.

๐ŸŒŸ waktu operasi Isnin - Jumaat ~ 10:00 am – 6:00 pm

๐ŸŒŸ gerak dari umah mak dekat Batu Kurau. so tak jauh dah nak ke MAPS tu... exit tol Ipoh, then belok kiri.. MAPS tu tepi jalan jeww...

๐ŸŒŸ Makan siap² kat rumah mak, sebab dah tau food dalam MAPS tu mahai... so, gerak dari umah dalam kui 10 lebih.

๐ŸŒŸ Kami sampai MAPS lebih kurang pukui 11.30 pagi... cuaca memang panas merecik... ketibass wei... 

๐ŸŒŸ Kat kaunter terus jer scan tiket yang aku beli kat 11street tu.. skang MAPS ada promo. cepat rembat! boleh beli tru website yer. klu ikut normal price mahai amat!

๐ŸŒŸ kami pegi tu hari selasa. so, memang heaven noks! tak ramai orang pon. boleh kira ngan jari.

๐ŸŒŸ sebelum masuk, staf MAPS akan check beg kita dulu.. outside food not allowed ya.

๐ŸŒŸ kat sana, setiap zone akan ada staf amik family pic.. scan je tiket masuk, dah ada orang tunggu snap gambo... tadah je la muka. ahaks...

๐ŸŒŸ Kami terjah zone belah kiri dulu : Lakeside Zone. ada 3 jenis ride - Hyperspin, Asteroid Attack & Space X-plorers. kat sini ride dia sesuai la untuk dewasa. kanak² pon boley je naik.. ride dia tahap suam² kuku punya extreme jew. ngeee~~

๐ŸŒŸ Next... terjah Blast Off Zone. sesuai sangat untuk kids.. anak² yang minat karton The Smurfs tu mesti sookaa!

๐ŸŒŸ tapi sedih Dream Zone masih belum dibuka. ada terbaca katanya open bulan Mac, tapi takdo pon. sayang lah. zone paling best tu~

๐ŸŒŸ tapi takpe, dapat tengok live stunts show pon dah rasa wowwww!!! berkepul² asap tengok stuntman buat drift. boleh gugur jantung tengok dorang main kejar² siap drift bagai.

๐ŸŒŸ Fantasy Forest Zone ~ kat sini byk ride untuk kids.. si haura umur 1 tahun lebih tu pon boleh naik. katanya as long budak dah boleh jalan staff kasi naik jer... ada satu port tu memang ada tempat kids boleh mandi n main air.. 

๐ŸŒŸ Sebab cuaca panas sangat, kami lepak dalam Coral Kingdom. ada ekon, sejukkk.... boleh rehatkan kaki kejab. ada kafe jugak! yang penting ada playground utk kids. while tunggu anak² main, order la fast food kat coral kingdom cafe. 

๐ŸŒŸ untuk Boboiboy 4D Show, hasben & hadif je yang tengok show ni...kids 4 tahun ke bawah tak boleh masok... si kangah takmo tengok jugak. so, duduk la kami bertiga lepak² kat Tok Aba Kokotiam. hadif cakap best jugak show dia. ada effect air, angin segala. siap kena karen tu.

๐ŸŒŸ while tunggu depa tengok 4D show, kebetulan ada pulak show nyanyi² kat center stage. layann~

๐ŸŒŸ dalam pukul 5.15 ptg, ada parade kat depan pentas tu... boboiboy, yaya, papa smurf, semua karektor keluar.. time ni la nak berselfie ngan dorang. tapi parade dia camtu je la, takdo la macam Disneyland punya parade. dorang keluar joget² skit, selfie ngan visitors jer. maybe malam punya parade meriah lagi kot!

๐ŸŒŸ dah habis selfie, terus gerak balik. on weekdays, MAPS tutup pukul 6 ptg. kalau hari cuti, tutup pukul 10 malam.


panas merecikss


one for the album. dah siap buat photobook dah.. kah


banyak port ootd wei... ahaks


ni kafe yer~


boboiboyyyyyy~


the smurf show~


hadif da boleh harap klu mak dia nak ohohtedeee :p


Dream Zone belum bukak.


gemokkkks


la cremeria cafe~


hadifhessahaura ♥


team biru-putih~


family potrait~


matchy-matchy~


Fantasy Forest Zone


Upside Down Pyramid


Coliseum Water Play ~ kids boleh mandi yer kat sini.


BoboiBoy 4D Adventure Theatre


2 kali repeat main Fantasy Carousel


si haura pon lepas naik ni yer~


Coral Kingdom


dalam Coral Kingdom


dalam ni ada playground n kafe. sambil makan, sambil tengok anak main. tapi bawah 7 tahun je boleh main yer.. si hadif tengok je la adik dia main sambil makan hati. kesian T___T


Live Action Zone ~ muka sendiri kat skrin. ngee~


Stunt Legends


Tok Aba Kokotiam


Tok Aba hot chocolate versi ada ais. Harga RM9


ada show kat center stage~


parade~


peace~


surau


Stunt Legends

No comments: