Hangin....


Morning peeps...

dah 2 hari saya hangin tau.
pasal ape lagi? pasal hadif lah!
eh, bukan pasal hadif,
pasal rambut hadif dah berkutu balik!
eh, ape la cakap belit-belit! haih!

2 hari lepas, saje selak² rambut hadif.
sekali rambut die ade telur kutu ko!
adehhh... terus rasa lemah sangatt...

ye la, nama pon duduk taska kan?
buat camne pon, mesti berjangkit jugak.

takkan nak potong rambut lagi?
rambut hadif baru jer potong bulan puasa ri tu.
rambut skang pon baru jer nak panjang balik.
adehhh... poning mak!

boleh ke pakai ubat kutu tu ek?
coz bila pakai kan kepala rasa panas.
kang meraung pulak si hadif tu.

pic copy from here

ubat kutu ni memang dah sedia ada kat umah.
beli sebab saya pon berjangkit kutu jugak hari tu.
tapi skang dah takde. eh, mana tau takde?
hadif dah berjangkit balik tu... hohohoho...

ni rambut hadif sekarang. gambar masa kat zoo minggu lepas. dah nak panjang balik dah rambut die.. sayang nya nak potong...

kalau boleh, nak simpan panjang balik rambut die cam gambo ni.. rambut tempurung... huhuhu..

bile la agaknya nak panjang ni? haih...

19 comments:

mama tisya said...

berjangkit kt taska..bahaya gk tu...ltk ubat kutu skit la..tkyh ltk byk2

eima said...

aku rasa hadif lagi ensem rambut pendek ..rambut panjang comey jambu gitu...dedua seswai ngan die ...

iskhhh slalu sgt kena kutu nape ... taska tak suruh ibu jg rambut anak memasing ke

SyaNa said...

mmg wey kalo dok taska konfem jangkit pny
ko try pakai sket dulu

yangbaik said...

salam,
maaf nak share info, anak lelaki lebih elok kalau rambut pendek dan lagi elok juga kalau dapat dibotakkan sebanyak 40 kali (bukan wajib)... sementara sebelum masuk sekolah rendah... baik untuk perkembangan otak dan kecerdasan... saya cuma dengar pendapat ustaz2 jer... kalau nak jelas lagi elok tanya pendapat yang lain pulak... tq...

::Mamalyna:: said...

penah mengalami 2 kali lyna diserang kutu... sangat2 tensen.... tak pakai ape2 ubat tp asik sikat rambut2 lyna dan cari kutu kat pala lyna, time tue rambut lyna masih panjang...

Pn. Zana said...

my Ammar pun b4 ni ade telor kutu. bile kite nak tarik buang. x mau nye bg..rimas agak nye..

apa lagi, terus zaasss potong ala-ala nak botak ..

tp..ni dh biasa kat taska. diorg kan tido dekat2..

eh, kutu pun leh terbang kn ..

sekian ..dr sy yg dulu pun berkutu..huhu

Nad @ MamaZakwan said...

kiut miut nye gmbr hadif baju kuning tu..
baek le tnye pendapat doktor @ mereka yg lebih arif..pasni hadif gi taska kene pakai serkup la, hehehe..

Ena said...

dulu anis masa dok taska camtu la. tensi je kita kan.. skrg alhamdulillah.. yerlah duk berdua je ngan si adik.. yg lain tuan umah ngan anak2 dah besar..

lovelywa said...

taim2 skang ni takyah la dipjgkan rambut hadif tuhh..sbb risiko nk dpt kutu..so, akak suggest beli sikat kutu yg rapat tuh..then hari2 sikat..nnti jatuh la kutu tuh..si dhia biase dah kena kutu ni..lagi la rambut pjg..rimas akak tgk..

Ibu Piya said...

la sian hadif tp kesian kat ibu dia la sbb kena cari kutu kat atas kepala hadif tu...ibu xckp ke kat pengasuh tu suruh ibu bapa jaga kebersihan anak2 pasal anak dia anak kita kena..hai kalu piya yg kena xdpt nak bygkan rambut eh dah la lebat..ehhee

munna said...

Dulu masa kakak meya duduk taska pernah gak kena jangkitan kutu ni... lepas tu terus bagi mak munna yg jaga

MRS. K said...

@mama tisya
tu la ingat nak letak jugak sikit

MRS. K said...

@eima
nak rambut panjang jugak.. buat sanggul boleh? hahaha

MRS. K said...

@SyaNa
tu la pasal. nak buat camne kan

MRS. K said...

@yangbaik
ooo ye ke yang? rambut hadif ni baru 2 kali potong..

thanx ye share info

MRS. K said...

@::Mamalyna::
nak sikat rambut tak berapa nak ade.

ibuayahdamia said...

alahai...dah lama tak dengar pasal kutu ni...alih2 ader pulak pasal kutu kat entry ni..

hati2 yer..sebab kutu mudah berjangkit kan...kena asingkan punca budak2 yg ader kutu tu

yangbaik said...

@MRS. K

rambut budak kalau selalu potong nanti cantik...eh ye ke...

Liza @ Adzriel AB said...

copy gambar shampu kat sini http://adzriel.blogspot.com/2011/05/kutu-berahak-betul.html