Doorgift Wedding Murah di Pasar Baru Bandung



Baru nak start enjin cite pasal cuti² Bandung... aku mulakan dengan entry pasal cari doorgift untuk wedding adik ipar aku yer.... sebelum pegi Bandung aku memang dah survey kat belog² lain pasal doorgift nih. ramai kot bakal pengantin yang pegi Bandung semata² nak cari baju nikah, buat kad kawin, beli doorgift, etc. memang berbaloi². harga sangat murah compare dengan Malaysia.

so, lepas cari kain pasang untuk satu family sempena wedding adik ipar, kami turun ke tingkat bawah sekali kat Pasar Baru tuh.. kat sini memang serabut sikit yer.. kedai kiri kanan depan belakang. belum masuk penjaja yang sentiasa mengekor kite. pening jab kepala aku.

kami singgah satu kedai nih. die memang jual gift² untuk events.

macam² ada... sedia duit ja...


aku dah berkenan dengan box nih.. nampak elegant tapi harga mahal sikit la.. oleh sebab aku yang sponser gift, so ukur baju di badan sendiri lol.. beli yang mampu sajok...


so, aku pilih yang ni - kotak songket. ada macam² patern songket. boleh isi coklat, gula², telur or potpuri. kalau nak save, bagi je kotak kosong ni.. hakhak..


nak nampak cantik lagi, letak box dalam karung tuh. nampak eksklusif sikit. kuikui... harga box + karung tu dalam RM0.65/sebijik. jadi la kan? itu je aku mampu bagi... aku tengok kat blog mana ntah die jual kotak ni dalam RM1.50 sebijik. so, dah banyak jimat tuh. aku beli dalam 600 bijik. then, beli tasbih oren tu dalam 100 bijik untuk spare kalau² tak cukup nanti. tasbih tu harga dalam 30 sen..


nama kedai tu Idola Baru Accessories. kat basement.

semua gift tu dorang bungkuskan dalam kotak besarrrrr punya... aku ada sembang² ngan orang mesia kat hotel waktu breakfast. nama die yati. die memang slalu turun bandung.. die cakap kastam indon selalunye tak de masalah. dorang tak check beg pon. yang masalahnya masa nak check kat kastam mesia. sebab dorang akan mintak kite bukak kotak, beg etc nak check isi dalam. yati penah kena tax dekat seribu tuh. fuhhh... aku tak sure ape yang die beli, tapi yang aku tahu kalau beli batik jawa berlebihan memang kena tax. yati ada cakap klu dorang tanya pasal kain batik, cakap la ade la beli 2-3 lai untuk pakai sendiri.. jangan tipu cakap tak beli pulak! hohoho... so, sebelum balik tu weolls packing molek². mak aku ada beli kain batik dalam 10 lai, kain pelekat 5 lai. jenuh la kami sorok² kain tu kat celah² baju. kuikui.

dan memang betul pon, masa kat kastam indon dorang tak cek pon barang kitorang. kotak besar isi gift tu pon dorang tanya je apa kat dalam. dan masa kat kastam mesia pon sama jugak... Alhamdulillah, semua dipermudahkan. akak kastam tu pon sama jugak tanya apa isi dalam kotak. kite cakap la ade beli sebenier untuk wedding adik. takde pun suh bukak ke ape.fuhh.. selamat di sitew.


15 comments:

Kniedaz said...

best...tak sabar nak baca entry bandung lagi...apa lagi yang berbaloi nak beli di sana?

Falsya said...

wahhhh..nasib baik dh kawen kalau x mau gie bandung semata2 nak crk doorgift..hehee

Nad MamaZN said...

Bestnye kedai tu!
Murah2 plak tu..
Alerr adek2 sume dh kawen dh
Tggu turn zakwan nayli nnt la
Hahaha! Berangan!

yang baik Ishak said...

bandung aku datang... entah bila tak tau lah...

eima said...

betui la org kate syurga soppin kat bandung

JaSSNaNi said...

masa diorang tanya kotak besar tu isi apa tu jawab apa? hmmm nak tau gak.. geram tengok doorgift comel2 tu..

Nafira usof said...

macam2 ade~ harga pon murah~ berbaloi2~

Nana said...

patut la ramai kwn2 aku nak kawen
soping kt bandung

eyeyou said...

kita da dapat doorgift tu..dpt masa owg kawen kat spore..

Cik Eka said...

waaa cantik. eka tgh nak cari ape la nak bagi kat orang mase kawen nanti

syariza09 said...

murah giler...nk satu hihihi

bunga_rose said...

weiii murah tu... padan la orang sanggup gi indon klu nk beli doorgift bagai...

Aqsa said...

Salam kak..nak tanye.. 600 kotak Songket tu berat brape kg ye? Sbb saye pon rase nk bli benda yg sama tp xtau berat luggage nk beli brape kg from airasia..

MRS. K said...

Aqsa - tak igt exactly berapa tp tak sampai 15kg

nur ainna said...

As salam .. anggaran total 600pcs kotak yg awak beli tu berat nya brape yea ?