Romantika Di Tampoi...


ingat tak lagu Salleh Yaakob Romantika di Tampoi? kekekeke... lagu zaman bile ntah.. masa kecik² dulu.. eh, bukan nak cite pasal lagu tu.. takde kena mengena hokey!

buah ni korang panggil ape? tampoi? saya panggil buah larah...
isi die kecik, ciput dan tak puas makan! tapi sedap kalau tengah layan blues makan buah ni... kekekek.. buah feberet saya masa kecik ni... ingat dulu masa kecik-kecik kat kampung pegi dusun panjat pokok ni... lepas tu pegi mandi kolam ikan ayah saya tepi pokok tu.. huhuhuhu... i terer panjat uolls... sebut jer pokok ape.. manggis? langsat? rambutan? tapi pokok rendah² je la... hikss...

balik raya hari tu, pak lang ajak hubby tolong die tangkap udang untuk jual.. sambil tu panjat skali pokok larah dan pokok langsat.. Mr. K takde la panjat pokok tu.. die berat... kekekek.. sepupu saya la yang panjat kan... Mr. K tolong kutip buah je la... hiks...

so, hasil kutipan buah-buahan tu, dapat la beberapa bakul.. boleh la dibahagi 2 family, family saya dan family paklang.... boleh jamu sedara-mara datang umah kan.. siap ade yang tapaw bawak balik... hehehe...


p/s : balik kampung memang best...tambah lagi kalau time musim durian... pergh....


17 comments:

eima said...

aku penah tgk buah tu org asli kat cameroon jual .. tp tak berani beli ... huhu sedap ke ??

Ena said...

huk huk.. sedapnya... ena pun pernah makan buah tu memg sedap tapi dah lama tak makan.. huhu

aSmiDar said...

ase macam penah makn..kat biji die masam kelat kan..

|| NaFiRaa || said...

uik.. tak pernah tengok pon buah tu~

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alahai...macam jakun lak rasanya...sebab ayu pun tak pernah tgk buah ni....huhu

Monalea said...

sedapnya buah tampoi.fav . ni.tapi rasanya dah lama tak makan

@e_da said...

susah jumpa buah tu.. sy penah rasa2 camtu je.. sedap ek?

Farra Dhelina said...

ee tak penah jumpa la buah ni..sedap la tu ye?

Aleyn said...

Memang sedap buah tu...

MRS. K said...

@eima
rasa dia cam manis masam kot

MRS. K said...

@Ena
hehehe.. susah nak carik buah ni

MRS. K said...

@aSmiDar
masam jugak.. kelat? tak sure.. hehe

MRS. K said...

@|| NaFiRaa ||
huhuhu.. tak penah tengok ke? jarang orang jual buah ni

MRS. K said...

@Monalea
em.. tu la..saya pon dah berzaman tak makan.. mmg rezeki raya nak makan buah ni

MRS. K said...

@@e_da
memang susah nak cari.. ok la rasanya..

MRS. K said...

@Farra Dhelina
ni sorang lagi takpenah tengok.. huhuuh..

MRS. K said...

@Aleyn
ok la bagi saya... lama tak dapat.. skali bila dah dapat berbijik jugak telan