Cara nak buat Lemang Tepung!

.
.
bila saya publish gambo lemang tepung, ramai yang cakap 1st time dengar dan tengok.. then, ada yang tanya apa rasa dia, bahan-bahan dia... 

so, entry kali ni nak cite cara² nak buat lemang tepung! cara dia sama gak cam buat lemang biasa tu... sama jer... cuma bahan die je lain... dah nama lemang tepung, of kos la bahan dia pon dari tepung jugak kan? huhuhuhu... sory la ek kalau entry ni tak berapa complete ke hape, saya pon tak reti buat lemang! reti tengok jer.... huhuhuhu...


first, kasi jemur dulu daun pisang tu... kalau daun tu dah lembik, senang la nak jolok kasi masuk itu buluh.... huhuhu... 
.


bila daun dah lembik, boleh la start keje² seterusnya. ni la keje Mr. K setiap tahun.. memang amik kontrak tetap dan berpencen buat lemang ni kat rumah pak lang saya! dia cakap dia suka! huhuhu.. ye la, bila dah kawin ngan orang kampung, baru rasa buat lemang, terjun kolam, kutip durian, pergi dusun segala... 
.


ni maklang saya tengah dok proses nyoq, nak amik santan dia... mak lang tak kasi tangkap muka dia... tak pakai serkup. segan dia kata...
.


bahan-bahan lemang tepung :~
tepung beras
tepung pulut
tepung gandum
gula
garam
kapur
air pandan
santan



next, gaulkan kesemua tepung. then masukkan air pandan sedikit demi sedikit... letak gula, garam...


then, gaul sebati.. gaul guna tangan lagi senang... rasa masin manis tu...kekekekek...


last skali masukkan santan ke dalam adunan tadi... gaul balik! kalau tak cukup hijau, masukkan pulak pewarna hijau...


dah siap semua, boleh la tuang adunan tadi ke dalam buluh!


tahun ni maklang saya pencen buat lemang tepung! so, tugas tu diambil alih oleh anak beliau la, sepupu saya la tu, kak da.. tapi maklang punya air tangan lagi sedap wooo....


tiba masanya utk. mandi peluh tengah panas dan menahan bahang api.. kekekek.. kerja Mr. K ngan sepupu saya la tu nak jaga lemang sampai masak...


dan inilah rupa lemang tepung yang dibakar Mr. K! i bangga la dengan u laling! ahaks...
.


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

10 comments:

.::Lynn::. said...

kagun tgok n3 ini

MRS. K said...

lynn - kagun ke kagum? huhuhu

mrs.ecam said...

wahh nmpk sdap...pes time dngo n tngk...tp nk buat halahaiiiiiiiiiiiii....heeee

Oktant said...

Memang tak pernah makan pun lemang tepung nie. 1st time dgr@tengok. :)

MRS. K said...

@mrs.ecam
eh, lemang ni memang sedap tahap gaban tau

MRS. K said...

@Oktant
skang dah tau kan?

MiMi PeONy said...

dlu maklong mimi slalu buat...skunk dh xmrse dh lomang tepong ni...sdap tuh...

MRS. K said...

@MiMi PeONy
mmg susah nak cari orang buat lemang ni..

eima said...

bahan dah tau ..sukatan plak ... mana sukatan ni K ... klu org nk wat pun payah...hehe

malacca2u said...

tiba syawal makan lemang