tanda dah sampai...

kalau pergi Langkawi tak singgah sini tangkap gambo bukti macam tak sah pulak kan? kat tempat lain takde helang gergasi ni... masa pegi tahun 2008, 2009 dulu, tak sempat nak menyinggah sini... huhuhuhu...

so, dis time kena set jugak masa. sekejab pon jadi la... kena jugak mai sini tangkap gambo buat kenangan. time ni ramai sangat rombongan budak skolah dok bergambo... so, kena cepat-cepat la. tak selesa orang ramai sangat kan...




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

tukar tempat...


As Salam...

selamat hari sabtu semua... dah petang pun,
hujan pulak tu, syiok nye kalau dapat tido..
tapi mata ni tak ngantuk pulak..
biar la hadif je tido, senang ibu die nak bertenet...
ayah hadif keluar daerah seminggu...
sedih... 

okey la, tinggal bab sedih sedih tu...

lampu ikea ni asalnya letak kat ruang tamu tingkat bawah..
tapi macam tak berfungsi pulak sebab memang tak pasang pon..
so, dari dok berhabuk kat bawah tu, elok la bawak naik atas..
ada jugak gunanya coz kat family hall kat atas ni tak berlampu lagi..

lampu ni skang tengah promo kat ikea RM29..
taon lepas saya beli RM39...
so untung la sape beli skang ni... hehehehe..

p/s : bila ayah hadif takde, mood memasak tu kureng la.. tapi bab nak keluar cari makan tu yang malassss sangat tu... haih.. makteh hadif takde pulak ni. kua pegi kenduri kat rembau. minggu depan makteh dah nak balik kampung.. hai.. sunyi la saya..



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Percutian Bajet Langkawi


pergi Langkawi taon lepas pon percutian bajet jugak! meh tengok entry ni... dat time pegi naik MAS... bertiga sajok! kali ni pegi bawak mak metua ai...

kami naik AA. memang bajet giler coz harga tiket pergi balik RM0. tapi kalau total up semua lebih kurang jugak jer dengan promo MAS. AA cekik darah tang baggage! huh...

eh, yang entry tadi tu, excess baggage RM170 tu untuk 2 family sebenarnya... saya kan pergi dengan lynn's family.. kekekeke... so, total satu family bayar RM85 jer... heheehehe... masa balik tu even dah bayar awal 60kg pon still kena tambah duit... ceh! ni sebab soping tak hingat dunia la ni... angkut balik periuk belanga semua... kekekeke...


ni pulak kereta sewa kami... amik unser sebab ada 5 dewasa, 3 kanak². even dalam die cam prebet sapu tapi ekon sejuk! tempat duduk cukup! RM160 untuk 3 hari 2 malam... huhuhuhu....


hotel pulak, of kos la sebagai seorang kakitangan awam, haruslah amik Rumah Peranginan Langkawi (Federal Villa). murah beb! RM55 sajok satu malam... bilik cantik, pemandangan lawa... dan paling penting murah! kalau orang luar mau nye RM200 ke atas!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

♥ Great time in Langkawi ♥




tapi yang TAK greatnya kena bayar RM170 untuk excess baggage! sesakkk nafas jab!

kepala ting tong lagi sebab malam tadi landed pukui 11.40 pm... samapi umah kui 12.30 pm.... then pagi ni pegi keje dengan muka ngantuk.. badan lenguh sangat²! 

will update later...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

bergeli-geli di Fish Spa

korang penah pegi buat terapi dengan ikan?
ikan pon dah jadi dokter... hehehehe...

skang kat mana-mana soping kompleks mesti ada fish spa kan?


fish spa kat Giant Nilai memang dah lama bukak..
tapi tak penah pon rasa nak singgah buat terapi.
tapi baru ni tiba-tiba teringin..
bukan saya la, tapi Mr. K.
saya geli la.. Mr. K baru letak kaki je die dah gelak-gelak.
apatah lagi saya kan? mesti gegar satu Giant.. hahahaha..
10 minit RM5 rasanya... ok la kan...
ada setengah tempat, 5 minit untuk RM 5... huhuhu...

time ni maintain dah... masa mula-mula letak kaki tu mengekek je die..


budak ni memang jakun sama ikan dan kucing .



Antara fungsi & kebaikan Fish Spa ini adalah :-
1. Dapat menghindarkan kulit mati, bakteria & melambatkan proses penuaan.
2. Membantu tidak dapat tidur nyenyak & meningkatkan peredaran darah.
3. Menyembuh beberapa penyakit kaki seperti kaki busuk, kulit yg sensitif @ gatal.
4. Merawat & menjaga kulit supaya lebih sihat & berseri.
5. Ekologik & semulajadi.
6. Selamat & tiada kesan sampingan.


p/s: autopublished!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Langkawi!!! aku cabar kau!


main cabar-cabar pulak!
bajet KL menjerit la tu! ceh!


salam all...
ini adalah entry auto-published!

^________^

senyum simpul petang ni!

time korang baca post ni, saya dah ada kat lcct.
flight ke Langkawi pukul 4 petang ni..
tapi tengok jugak korang bace pukul brape kan?
kalau kui 5.30 pm, dah selamat sampai sinun...
1st time naik encik AA... nebes... kekekeke..


2 hari lepas dah siap pack baju! semangat lor.. ye la, kena la pack awal² kan. kang last minit, itu tertinggal, ini tak bawak.. kan haru biru tu! 

so, 2 hari la belog tak update yer... kalau la terkeluar jugak entry, tu maknanya ada 'sumting' la tu... kekekeke.. auto-publish la yer.. paham-paham je la...

so, till then, bubye!!!







Langkawi!!!!! tunggu aku datangggggggggggg!!!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

mandi minyak! mari dekat-dekat... mari rapat-rapat...


Makluman, ini bukan iklan minyak wangi yer... 

 
10 ketul minyak wangi kami rembat dari zery, cuzzy saya yang baru balik dari Mesir tu... asalnya kami order sorang satu jer, tapi bila perfume dilonggok depan mata.. semua jadi rambang! eksited sebab murah-murah! kalau tak rembat, rugi la pulak kan? si zery ni dah tak balik sana dah, die nak sambung study kat Malaysia pulak..

harap maaf yer kepada sedara-mara yang oder jugak dengan zery... yang korang oder semua dah kena rembat! huhuhu.. nasib la kan sebab 1st rumah yang zery pegi adalah rumah saya lepas turun dari flight... kekekeke....

my hubby tak aci okey! asalnya die tak oder satu pun.. bila saya tanya nak oder ke tak, die buat taktau jer... alih-alih bila perfume depan mata, 4 ketul die rembat! ciss..ciss.. bang, ayang tumpang pakai yer yang pleasures tu coz bau lebih kurang macam women punya... hikhik...


yang ni saya punya... cukup la 2 ketul! perfume klinik pon banyak lagi...


D&G Light Blue... wangi.. bila pakai rasa segar bau die.. rasa confiden...


Chance by Chanel... bau lembut... sesuai pakai time MJ... kekekeke


yang ni pulak makteh hadif punye... 2 untuk makteh, 2 untuk boipren die...

taon depan leh mintak hadiah besday lain lah! coz tiap taon hubby kasi perfume jer... huhuhuhu...


info : Tahukah anda perfumes (minyak wangi) berasal dari Mesir, bukan dari negara Perancis iaitu negara yang dikenali hebat sebagai pengeluar perfumes.



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Jom tengok hadiah contest!


Contest Cute Baby With Buchuk! anjuran saya dan lynn dah pon ditutup tengahari tadi! so, kepada yang sudi join, terima kasih daun keladi diucapkan...

besok kami sekeluarga akan ke Langkawi. so, list peserta akan dikeluarkan pada minggu depan yer! harap maklum.

so, nak update sikit hadiah untuk contest ni! hadiah bukan la exactly macam gambar di bawah, tapi semua adalah dari Ikea yer... hehehehe.. harap korang suker!

dan mana tau datang angin mood baik, ada ole-ole langkawi jugak untuk korang! hehehe... 




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

jom Ikea!


sabtu lepas kami ke Ikea!
saje pegi jejalan tengok ape yang best!
kat tv asik dok tunjuk iklan ja, 
so bila ada masa lapang, harus la terjah!

haii.. saya ibu hadif. peace not war  ^ ___^

orang sangat la ramai ari tu... ye la, ari sabtu ahad kompem la macam sardin! petang pulak tu! kami dok dalam tu tak lama pon.. dalam sejam lebih skit ja... tujuan utama sbenaqnya nak makan meatball sama karipap sedap! 

tapi seperti biasa, melopong je la! malas nak beratur tolak menolak sebab nak makan meatball! dapat beli karipap pon dah cukup bagus! nasib la depa sediakan kaunter khas untuk beli karipap ja.



hadif la orang yang paling seronok! semua katil die nak lenjan! memang die nampak hepy sangat pegi tempat² camtu... balik dari ikea, kami singgah valencia bangi pulak... pon sama, sofa, katil die lanyak! empuk la katakan... huhuhuhu...




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Siakap 4 Rasa : masak sendiri lagi sedap, puas hati dan dapat pujian dari suami



petang semalam tiba² tekak cam nak makan siakap!
tapi takmoh makan kedai punya, nak masak sendiri kononnya...

so, kui 5 petang, kami somi isteri pegi pasaraya kat kota serimas sana
beli barang² nak buat siakap + barang dapur sikit...

kui 6.30pm start masak!
pung pang pung pang bersilat, 
kui 7.30 pm dah boleh makan!

siakap 3 rasa versi ibu hadif
tapi macam terlebih rasa... bukan 3 rasa tapi cam dah 4 rasa!
manis, masin, masam, pedas! kehkehkeh....

tak kisah la, janji cik abe suko!

so, menu semalam siakap 4 rasa + telur dadar + air masak sajok!

suami suka, isteri puas!




Resepi Siakap 3 Rasa

Bahan:-
1 ekor ikan siakap – dalam 600 gm
100 ml air – boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
2 cb minyak – untuk menumis
garam secukupnya
 
Bahan Cincang Halus:-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan-Bahan Sos:-
2 cb cili kisar
1 cb sos tomato
2 cb gula pasir
2 cb sos cili
1 cb kicap manis


Cara Memasak:-
Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. 
Goreng hingga masak dan ketepikan
Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

dreams unlimited by bodyshop!

 


kepada peminat tegar bodyshop, sila dapatkan minyak wangi terbaru dari bodyshop! saya rasa nak stop beli minyak wangi untuk 2 tahun la... sebab minyak wangi dari mesir sudah ada di tangan!!! yes bebeh... my cuzzy yang baru balik dari mesir tu dah pas perfume tu tadi... teruja sungguh!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

karipap Ikea memang sedap!


adalah satu kerugian besar kalau pegi Ikea, tapi tak beli karipap ni barang seketul dua. sumpah sedappp tahap terajang dinding! specially tang telur tu... huhuhuuhu... 


okey, petang semalam adalah hari bersiar-siar bersama keluarga.. bersiar ke ikea je pong... lama gila ah tak pegi situ.. last masa hadif umur 5-6 bulan kot! kira dah setahun lebih la tak jejak kaki ke situ...

tujuan ke sana? 

jalan-jalan beli karipap jer! ahakss.... saje jalan-jalan cuci mata.. nak cari inspirasi nak deco rumah kononnya...

tapi ada jugak la yang kurembat... mana boleh pulang dengan tangan kosongkan? sempat capai berus cuci jamban je pong.. orang sangat la meramai petang semalam.. so, duk lam tu dalam 1 jam lebih skit then pulang ke pangkal jalan...

nak makan meatball pon tak sempat! sob.sob.sob.


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

makanan wajib bila di kampung!

ayah saya ni ada satu habit!
tiap kali anak² die berkumpul balik kampung,
mesti ayah akan beli sate!
memang dah jadi kemestian!
so, malam tu pulun makan sate je la...

300 cucuk sate tu standard la ayah beli.... tapi komfem habis! maklumla, anak ramai...


kat kampung harga still secucuk 35 sen.. harga 10 sen pon ado. tapi isi ciput je la... kat KL ni susah dah nak cari harga ni... ke memang takde? huhuhu...


ni feberet saya jugak ni kalau balik kampung! mesti nak rasa kopi buatan mak... dulu saya memang tak minum kopi. tapi since berpantang dulu, tiap² hari minum kopi, dah jadi gian pulak! buat sendiri kat umah tak sedap! tak kowwww! mesti nak kopi buatan mak jugak...

so, korang kalau balik kampung mesti mak ayah korang masak feveret food korang jugak kan? mak-mak memang camtu kan? ingat sokmo kat anak-anak...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

berkat doa semua...


Alhamdulillah, sekarang hadif dah okey..
last cek up, doc cakap kahak totally dah takde...
neb yang kami sewa dah pulangkan semula kat klinik tu...
sekarang juz habiskan ubat² yang doc kasi..
dan continue pantang ais, mandi air suam...
terima kasih semua doakan kesihatan hadif!
terharu bila ada kawan² macam uolls yang prihatin...

 ni time mood okey! memang tak payah paksa.. sendiri pakai pon buleh!

 

harap² penyakit tu tak berulang lah! saya kena jaga betul² kali ni... susah hati dibuatnya kalau anak tak sihat... nak gi keje pon pikir 2-3 kali... lemau je rasa...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

side table IKEA


balik dari kursus ni, mood blogging merundum pulak!
haih.. patut nya bila dah berkursus, mesti la dah bermotivasi kan?

nak cite pasal side table ikea ni..
saya oder dari lynn masa die pegi ikea 2 minggu lepas kot!
sampai la ni tak pasang² lagi!
mood nak bertukang belum sampai... huhuhuhu...

ni rupa paras meja kalau dah pasang!
skang kan murah jer, RM29.90..harus la rembat!
tapi belum pasang dan belum decide mana mau letak daa..
heh! nanti bila dah molek, saya kasi upload hokey!

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

takde can langsung nak terlelap!

hai uolls... ni auto-published entry yer.. gigih menaip pukul 12.10 tengah malam ni... huhuuh.. ye la, satu hari tak tengok pc... bila balik umah, harus lah ku jengok belog dulu kan?

saya berkursus 2 hari.. so, hari ni last day la.. kursus kat Maca, Jalan Duta.. last minit tau dapat kursus ni. so, memang bergegas la dengan kawan2 pegi tempat kursus.. sampai kat sana pon dah pukul 10.30 pagi.. sempat la kena perli ngan penceramah.. sabo je la.. 

nasib la saya memang dah arif sangat tempat kursus ni.. senang la nak cari jalan...ni tempat my hubby keje dulu before bertukar ke HQ di putrajaya.. huhuhuhu...

we all pegi KURSUS MESRA MALAYSIA.


Hohohoho... memang terbaik la kursus ni.. tak mengantuk langsung! penceramah adalah super duper best... ade je cerita die... tak jemu dengar.... 

kursus ni organized by tourism malaysia dan of kos la penceramah pon dari situ jugak, Pn. Afifah.. memang the best!! tak pandai nak eloborate kursus ni pasal ape.. tapi more to bidang pelancongan la.. cara dan adab nak layan pelancong or customer... sesuai untuk frontliners... orang imigresen, polis pon ramai tau datang kursus ni...

so, kalau korang ditawarkan kursus ni, sila la pergi dengan rela hati... memang best sangat!!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

harum bauku dengan minyak wangi dari Egypt!


lalalalaa.. senangnya dalam hati...
dapat ferfume yang diimpi...


ok, gambo dicilok dari FB sepupu saya, si zery yang jauh nun di Egypt sana...dia dah abis blaja kat sana katanya.. nak balik mesia ahad ni dah.. nak sambung study kat sini pulak...

hari tu ada la zery msg kat FB, dia tanya nak oder perfume tak? coz kat sana perfume adalah murah, original dan takde alkohol.. apa lagi? melompat bintang la kan? harga pon memang murah giler.. perfume di atas tu semua kaum kerabat we all yang oder..huhuhu.. memang tak sabar nak tunggu zery jejak KLIA.. kekekeke...


ok, nanti perfume dah sampai kat tangan, saya update kay!
sementara tu, korang teka la which one saya punya.. huhuuhu.
aip!! takde hadiah ek!




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Mesti pergi... Langkawi Mangrove Tours


tak sabar rasa hati.. selasa depan kami akan ke Langkawi! 
tengah survey tempat² yang best kat sana!
even saya tiap² tahun wajib ke Langkawi, muahahaha.....
tapi taknak la repeat pegi tempat yang sama kan?

tapi dis time Lynn & family join skali,
dorang pon tak penah sampai lagi,
so, takkan nak pentingkan diri sendiri pulak!
lynn, u cakap jer nak pegi mana, i bawak kay!
dan sebagai ketua rombongan (sendiri lantik),
saya kena buat plan yang daboom agar dorang hepy dengan kami!
wahhh.. gitew! kekekeke...

cadangnya nak amik pakej Mangrove.
kebetulan my fren, leila ada kat sana.
hubby die pulak memang buat pakej ni,
so, dapat harga yang istimewa...
thanks leila! lap u...


pix by abe gugel...
lawatan sambil belajar dan menikmati keindahan ciptaan Tuhan...


p/s : harap Hadif sihat dan ceria that time... 


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Calling... Calling... Hello Hello...


1st, tahniah kepada semua pemenang my GA! last week dah annouced pemenang dan mintak details. tapi baru Ifa sorang jer yang kasi... so, kepada 2 lagi pemenang, sila send details kepada saya yer.. senang nanti nak pos semua hadiah sekali... thanks...


Pemenang Pertama

Pemenang Ke-2

Pemenang Ke-3 


my emel : miss_kebab0520@yahoo.com
 

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

saya anggap ini ujian dari Allah...


pagi tadi bangun je dari tidur,
hadif meraba-raba panggil ibu.
dengan mata tertutup rapat!

rupanya mata hadif dah penuh dengan taik!

ibu ingat hadif kena sakit mata!
tapi mata hadif tak merah pon!

lepas bersiap, kami bawa hadif ke klinik!

doc cakap, ni adalah effect dari kahak bukannya sakit mata..
kesian hadif, ibu ingat kahak hadif dah berkurangan..
minggu lepas dah banyak kali amik neb...
ubat pon dah banyak hadif telan!



atas nasihat dokter,
hadif tak boleh keluar rumah main kat taman...
skang banyak jerebu, construction lagi!

tak boleh minum air vitagen,
tak boleh minum yakult, nutrigen dan sewaktu dengan nya...
susu sejuk boleh sebabkan kahak!

kena mandi air suam sentiasa...
jauhkan minuman berais!








dan masa balik dokter kasi kami sewa ini!






















kena amik 2-3 kali sehari!


saya anggap ini ujian dari Allah untuk kami! siapa la saya untuk mengeluh ujian sekecil ini? ramai lagi ibu-ibu  di luar sana diuji dengan ujian yang maha hebat dan mereka tidak pernah mengeluh...tak pernah merintih.. hebat bukan?

p/s : kenapa hospital kerajaan taknak terima sakit macam ni? padahal dah 2 klinik swasta suh masuk ward?

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

berehat panjang lepas bersalin!


dalam banyak2 perkara dalam pembentangan bajet semalam, pengumuman cuti bersalin 90 hari ni paling teruja! 90 hari tu beb.. besh gak tu... semangat nak tambah next edition nih... tapi cuti ni untuk 3 orang anak jer la.. huuhuhuhu.. ok la tu!

seperti tahun-tahun lepas, bonus yilekk! dapat rm500 untuk bayaran sekolah anak jer... ok la tu bagi anak sape  yang tak sekolah lagi... yang bujang pon ok jugak! klu ada anak dah skolah tu, hermm....

ape pon, keje tetap jalan seperti biasa...

eh, eh, jabatan tempat saya keje dah jadi Lembaga la! kira cam swasta gak tu!

tengah fikir ni, apa nasib kami ni? sama ada nak stay, atau nak keluar ke jabatan lain... hermmm...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

sharing is caring!


Tak berani nak komen! 

Wallahualam!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

mungkin ini boleh dianggap bonus?


bonus dari nuffnang la!


BE yang still running! mungkin boleh tunggu hujung taon utk cash out sebagai bonus! huhuhuhu...


bonus dari kerajaan Malaysia petang kang kita sama² tunggu dan lihat saja lah!


p/s : ade ke takde? ade ke takde?


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

hiburkan hati yang duka lara...

.

Rabu,
dapat call dari Makcik taska, hadif tak sihat.. muntah dah 5 kali...
balik amik hadif, then bawak pegi klinik area rumah!
doc kasi nab, then doc kasi surat suh bawak pegi spital!
dekat spital ptjaya, kena amik nab lagi! 2 kali pulak tu!
so, hari rabu jer dah 3 kali hadif amik nab!
kesian anak ibu, ibu yang tak tahan tengok.
setiap kali amik nab, ibu yang nangis terlebih!

Khamis,
dada hadif still berombak! takleh jadi ni!
saya bawak pegi opis, coz cuti pon tinggal bape hari jer..
petang kui 2pm, bawak pegi klinik kesihatan pulak!
doc check, still kena amik nab lagi!

kesiannya anak ibu!

sampai umah dalam kui 5 pm, siap² pe yang patut,
kami terus gerak ke PD!
kesian hadif, saja nak hiburkan die...
tengok laut, amik angin petang...

umur dah dekat 2 tahun, still gayat dengan air!
hadif! hadif!
kalau dalam bilik air, dia la juara!
tapi kalau tengok laut, tengok kolam,
die dah susah hati! nangis² takmoh kena air!
kite nak hiburkan die, die pulak takut...
sabo je la...

so hari ni hadif dah ok..
dada tak berombak, nafas tak berbunyi kuat..
cuma demam sikit... be strong ye sayang!
malam kang kite balik kampung opah yer!
amik angin kampung pulak!

so, layan gambo pemandangan petang di port dickson!
nasib la Nilai-PD 45 minit jer ikut jalan kampung...
huhuhuhu...

mulanya hubby nak mandi, tapi air kotor la.. kaler hitam...
kaki langsung takmoh jejak tanah...
dalam kui 7 pm, kitorang terus gerak balik!

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥